Economia 28/10/2015

Torrot fa la millor oferta per salvar Gas Gas: 9,6 milions

La proposta del fabricant de motos elèctriques supera de llarg les altres dues presentades, però totes es comprometen a mantenir la marca i a quedar-se entre 47 i 60 treballadors

Júlia Manresa
3 min
La fàbrica de Salt de Gas Gas té 8.000 metres quadrats i va significar una inversió de 6 milions d'euros.

BarcelonaL'històric fabricant català Torrot ha marcat el sostre de les tres ofertes presentades per comprar Gas Gas. L'empresa amb planta a Mataró proposa comprar per 9,66 milions d'euros el productor gironí que va entrar en liquidació oficialment el passat juliol. L'oferta de Torrot supera de llarg la dels altres dos interessats en Gas Gas. D'una banda, el fons d'inversió IRG ha ofert 7,02 milions, mentre que la francesa Sherco s'ha quedat en 2,66 milions d'euros. Tot i la diferència, el que sí que garanteixen les tres companyies interessades és que mantindran la marca i assumiran part de la plantilla actual a més de subcontractar entre 47 i 60 treballadors.

Més en concret, dels 9,6 milions que Torrot està disposat a pagar, 6,38 milions anirien destinats a cobrir els crèdits que Gas Gas va quedar a deure amb el Sabadell, CaixaBank, el BBVA, ING o l'Institut Català de Finances. També té previst comprar la maquinària i la fàbrica del polígon de salt per 1,65 milions i, més a llarg termini, Torrot preveu invertir fins a 13 milions d'euros durant tres anys per reflotar la marca i, també, per donar continuïtat i expandir el seu projecte empresarial centrat en l'automoció elèctrica. En l'oferta d'aquest fabricant també català, els treballadors que mantindrien la feina serien 55, del total de 85 treballadors que hi ha actualment a Gas Gas, els quals ja acumulen dos expedients de regulació d'ocupació (ERO).

De les altres dues ofertes que Gas Gas té sobre la taula, la més elevada és la del fons d'inversió IRG. En aquest cas, proposa abonar 500.000 euros en efectiu quan s'acabi el procés de liquidació, destinar 6,5 milions més a reflotar l'empresa i només assumir el deute que Gas Gas assumís amb la Seguretat Social i no amb les entitats financeres. En total, IRG valora la unitat productiva de Gas Gas en poc més de set milions d'euros. Tot i això, aquest fons es comprometria a subcontractar 60 treballadors i mantenir-los l'antiguitat i els drets adquirits amb Gas Gas amb la garantia de donar prioritat també a antics treballadors de la planta si més endavant cal ampliar la plantilla.

Però per a la francesa Sherco, la planta de Salt del fabricant d'enduro val poc més d'un milió d'euros. En concret, aquesta companyia està disposada a pagar un total de 2,66 milions. D'aquests, 1,10 es destinarien a la compra de la fàbrica, la maquinària, l'estoc i la xarxa de clients de Gas Gas. La resta, s'utilitzarien per pagar indemnitzacions als treballadors que s'acomiadin i cobrir també el deute amb la Seguretat Social. Sherco també és la que assumiria menys plantilla, un total de 47 empleats. Tot i això, Sherco preveu invertir prop de 12 milions d'euros en un pla per fer reflotar l'empresa i remarca que vol adquirir la planta de Salt "sense càrregues" i d'acord amb els creditors.

Preocupació de la plantilla

Deu mesos després d'aturar la producció i després d'haver entrat en liquidació aquest juliol, els 85 treballadors de Gas Gas demanen "celeritat" en la resolució de les institucions perquè ja han "consumit el 60% de la seva prestació d'atur". A més, José María Lara, secretari del comitè d'empresa, ha denunciat que "aquells treballadors a qui s'acomiadi quedaran en situació precària perquè han acceptat consumir part de la seva prestació a expenses de tenir un futur".

Després que s'hagin fet públiques aquestes tres ofertes, a partir d'ara les diferents parts han d'estudiar les propostes, al mateix temps que el jutge pot donar opció a que les tres firmes les millorin. Finalment, però, serà el jutge qui resoldrà qui serà el nou propietari de Gas Gas, que va entrar en liquidació per no poder afrontar 44,3 milions d'euros de deute després de dos mesos en concurs de creditors.

stats