RESULTATS
Economia 13/12/2012

La banca i el totxo llasten el benefici de les grans empreses

Les companyies de l'Íbex-35 han guanyat fins al setembre 13.733 milions d'euros, menys de la meitat que al mateix període de l'any passat. Les grans cotitzades catalanes perden només un 6,6%.

Xavier Alegret
2 min
La banca i el totxo llasten el benefici de les grans empreses

BARCELONA.La duresa de la crisi aquest 2012, en què l'economia espanyola ha tornat a la recessió i l'atur ja ha superat el 25%, s'està deixant notar també en els resultats de les grans companyies. Les empreses de l'Íbex-35, les cotitzades més grans d'Espanya, han guanyat entre el gener i el setembre 13.732 milions, un 54% menys que en els mateixos nou mesos de l'any passat. La banca, llastada pels actius immobiliaris, i les constructores d'obra pública són les més perjudicades.

Més de la meitat de les empreses de l'Íbex han guanyat menys que el 2011, mentre que n'hi ha cinc que s'han situat en zona de pèrdues. Les que més han patit han estat les del sector financer i l'immobiliari, amb un gran protagonista, vinculat a tots dos sectors: Bankia, que ha perdut més de 7.000 milions d'euros fins al setembre. L'any passat havia presentat guanys. L'entitat, símbol dels excessos de la banca, rebrà 18.000 milions del rescat europeu i haurà de reduir notablement la plantilla per tornar a ser rendible.

Tots els bancs del selectiu han tingut menys beneficis que el 2011 per l'augment de les exigències del Banc d'Espanya pel que fa a provisions. En haver de reservar més diners per compensar els actius tòxics del sector, les grans entitats financeres han patit caigudes dels beneficis d'entre el 40% i el 70%. Malgrat tot, el Santander i el BBVA continuen estant entre les empreses amb més beneficis de l'Estat.

Pel que fa a les constructores, la sagnia no s'atura. ACS i Sacyr han patit pèrdues de 1.099 i 701 milions respectivament, perjudicades per l'aturada de la inversió de les administracions en obra pública. Una altra de les grans del sector, FCC, es manté en guanys però ha dit adéu al 77% dels seus beneficis. Gamesa i IAG -grup que integra Iberia i British Airways- també han presentat pèrdues. Precisament Gamesa sortirà de l'Íbex al gener i serà substituïda per Viscofan.

Telefónica, líder en beneficis

No tot són males notícies entre les grans empreses. N'hi ha més d'una dotzena que, fins al setembre, han guanyat més que l'any passat. És el cas de Telefónica, que s'ha situat com la cotitzada amb més beneficis gràcies a un increment del 26%, combinat amb el descens del 66% del Santander, líder els últims anys i que ha caigut fins al tercer lloc. Després de Telefónica, que ha guanyat 3.455 milions entre el gener i el setembre, s'ha situat Iberdrola, amb un benefici de més de 2.400 milions, un 12% més.

Entre les que guanyen més que el 2011 destaca Grifols, que ha multiplicat per quatre els seus guanys, fins als 197 milions. La cadena de supermercats Dia ha guanyat gairebé el triple, uns cent milions d'euros. I Abertis ha guanyat un 69% més, uns mil milions d'euros, gràcies a la venda de les seves participacions a Eutelsat i Brisa.

Grifols i Abertis són les catalanes de l'Íbex que més han millorat els seus resultats en els nou primers mesos de l'any, mentre que Gas Natural Fenosa ha guanyat pràcticament el mateix que en l'any anterior, més de 1.100 milions. En canvi, els dos bancs catalans, CaixaBank i el Sabadell, en la línia del sector financer, han tingut menys de la meitat dels beneficis dels tres primers trimestres del 2011. Sumades, les cinc cotitzades catalanes de l'Íbex-35 han guanyat 2.579 milions fins al setembre, un 6,6% menys.

stats