Plataformes

De traductor de Facebook al castellà a número 2 de Zuckerberg

L'aragonès Javier Oliván substitueix la popular Sheryl Sandberg com a cap d'operacions de Meta

Pol Casaponsa Sarabia
2 min
Javier Oliván en una imatge d'arxiu.

Javier Oliván ha arribat a la cresta de Silicon Valley. Nascut a Samianigo, capital de l'Alt Gállego (Osca), és l'escollit per Mark Zuckerberg per substituir Sheryl Sandberg com a cap d'operacions de la tecnològica Meta, la matriu de Facebook. Desconegut pel gran públic, Oliván va entrar a la companyia que agrupa xarxes socials com Facebook, Instagram o WhatsApp després que l'any 2006, un cop acabats els seus estudis, creés Nosuni per fer la competència a Tuenti, una plataforma similar a Facebook que aleshores era popular a Espanya. L'experiment no va funcionar i va incorporar-se a la gegant de Zuckerberg, que ell coneixia del seu període com a estudiant a la Universitat de Stanford, quan encara era una xarxa social per a estudiants.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A partir d'aquell moment, l'aragonès va viure des de dins la gran expansió de l'empresa. Era l'únic estranger de l'equip i va ser un dels responsables de la traducció de la pàgina web a idiomes com el castellà. La idea de deixar que fossin els mateixos usuaris els qui ho fessin per tal de crear una comunitat que també se sentís part del projecte va ser seva. Després d'això va començar a escalar posicions. Oliván va ser qui va convèncer el controvertit Zuckerberg de la necessitat d'internacionalitzar el projecte i va ser ell qui el va portar per tot Europa a explicar el projecte als estudiants de les universitats. Així es va convertir en un home de màxima confiança per al creador de la xarxa social i va ser l'escollit per liderar l'expansió de Facebook a països com l'Índia, el Japó, el Brasil o Rússia. El seu ascens va continuar i va convertir-se en el director de creixement de la companyia. De fet, durant el mes de març va reunir-se amb Pedro Sánchez després d'anunciar que instal·larien un Meta Lab a Castella-la Manxa i va assegurar que Espanya es convertiria en "punt estratègic clau" per al grup de Zuckerberg.

Aficionat als esports de risc, s'espera que el seu paper sigui més discret que el de la seva predecessora. Sandberg és una de les persones més populars de la capital emprenedora de Califòrnia. Ella ocupava el càrrec des del 2008, quan va ser fitxada després de la seva feina a Google. Aquell mateix any, la revista Fortune va incloure-la a la llista de les 50 dones més poderoses del món dels negocis. Tres anys més tard, Bloomberg la va citar com una de les 25 persones més influents a les xarxes. La seva marxa s'emmarca en el nou rumb que està agafant la companyia, que està centrant tots els seus esforços en la creació del seu propi metavers.

stats