Economia 02/06/2015

El Tribunal Constitucional tomba l’impost català als dipòsits bancaris

Ara
1 min

BarcelonaEl ple del Tribunal Constitucional (TC) va declarar ahir inconstitucional l’impost català als dipòsits bancaris. Segons el TC, el decret llei del Govern del 2012 i la llei del Parlament del 2014 no s’ajusten a la Constitució i, per tant, preval l’impost estatal sobre aquest aspecte, una decisió que, de facto, el TC ja havia pres al febrer, quan va desestimar el recurs del Parlament de Catalunya sobre la llei estatal i va avalar el dret del govern espanyol a cobrar la taxa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El TC considera que el decret del 2012 no s’ajusta als criteris d’urgència que reclama l’Estatut d’Autonomia, que fixa que els tributs propis s’aproven mitjançant una llei del Parlament. D’altra banda, considera que la llei del 2014 que establia el mateix tribut vulnera la Constitució i la llei de finançament de les comunitats autònomes.

A més, el TC va fer pública també ahir una sentència en què desestimava el recurs que el govern del Principat d’Astúries va presentar contra la creació de l’impost estatal sobre dipòsits bancaris. Els magistrats van rebutjar que la llei vulneri la llei de finançament de les comunitats autònomes (Lofca) i, en especial, els principis constitucionals d’irretroactivitat de les lleis i de seguretat jurídica.

La creació de l’impost estatal de dipòsits per part del govern espanyol va suposar la suspensió dels impostos autonòmics.

stats