Economia 07/05/2018

La justícia tomba la denúncia de Foment i declara que la vaga del 8N sí que va ser legal

El TSJC dona la raó a la Intersindical i diu que la vaga era política però també laboral

Natàlia Vila
3 min
Els manifestant amb els braços aixecats a Passeig de Gràcia

BarcelonaLa sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó a la Intersindical-CSC, el sindicat que va tirar endavant la convocatòria de vaga general el 8 de novembre passat. El tribunal considera que l'aturada de 24 hores va ser legal a tots els efectes. D'aquesta manera, desestima la demanda de la patronal catalana Foment del Treball perquè es declarés il·legal la convocatòria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El judici va quedar vist per a sentència fa dues setmanes. La patronal va oposar-se a aquesta aturada de país des d'un primer moment al·legant que els motius de la vaga eren "polítics i no laborals". La fiscalia, en canvi, ja va fer seus durant el judici els arguments del sindicat i va reclamar al tribunal que desestimés la demanda de la patronal d'inici (sense entrar, ni tan sols, en el fons de la qüestió). El fiscal Joaquim Pérez de Gregorio va considerar que no es donaven "els motius per il·legalitzar una vaga, que són molt estrictes" i, al seu torn, els advocats de la patronal van reclamar a la fiscalia que no "se sacralitzi el dret a vaga".

Vaga "mixta": política i laboral

Ara, la sentència del TSJC no només desestima la demanda de la patronal sinó que també rebutja tots els arguments de Foment. El Tribunal considera que la convocatòria era "clarament d'una vaga mixta" perquè tenia "motius polítics [...] però relacionats amb d'altres clarament laborals". En aquest sentit la sentència fa referència explícita a la situació econòmica, la precarietat, la reducció dels salaris i també al reial decret que va facilitar "la fugida d'empreses" de Catalunya.

A més, conclou que el sindicat no va fer "abús del dret a vaga" per convocar primer en dies consecutius i després concentrar la convocatòria en un únic dia. Tampoc considera que, amb això, la Intersindical-CSC intentés "perjudicar" les empreses.

Foment del Treball ha assegurat que estudiarà de prop el contingut de la sentència: "És una sentència llarga i amb tres parts diferents que rebutgen tots els arguments i ens l'hem de mirar a fons", ha explicat l'advocat de Foment del Treball, José Luís Salido.

La patronal també vol aclarir què és exactament el concepte de vaga mixta que apunta el Tribunal. "És una fórmula nova, no reconeguda, que volem mirar si té encaix [a l'ordenament jurídic] i en funció d'això decidirem si recorrem o no", ha matisat Salido que ha assegurat que tot i això la patronal "respecta" totes les sentències judicials "perquè a Espanya existeix la divisió de poders".

Un judici ple de retrets

Durant el judici, que va durar gairebé quatre hores, Foment del Treball i la Intersindical-CSC no van estalviar en retrets per argumentar quins van ser els motius de l'aturada que es va produir just després de l'1-O, de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i de l'aplicació del 155.

Foment va acusar la Intersindical de presentar els documents de preavís de vaga fora de termini, però el sindicat va demostrar, durant la fase probatòria, que sí que havia complert tots els terminis. La patronal també va intentar desacreditar el sindicat assegurant que la Intersindical és un sindicat minoritari, amb una representació que no supera el 0,4% i que, per tant, "està mancat de legitimació" per tirar endavant una vaga de característiques generals.

A més, també havia reclamat una indemnització de 100.000 euros en concepte de danys per l'impacte que, asseguren, va tenir l'aturada productiva sobre les empreses.

TSJCAT. sala social. sentència vaga 8N
stats