Aerolínies

Vueling, multada per negar l'embarcament a una dona per portar escot

Els fets van passar el 2019, quan una noia de 24 anys es dirigia a agafar un vol cap a Barcelona des de Mallorca

ARA
2 min
Un avió de Vueling

BarcelonaEl 2019, quan una noia de 24 anys es disposava a agafar un vol cap a Barcelona des de l'aeroport de Mallorca, Vueling va negar-li l'accés. El motiu? Segons l'aerolínia, no seguir el codi de vestimenta. Avui, l'organització de defensa dels consumidors Facua ha anunciat que Vueling haurà de pagar una multa de 28.000 euros per haver deixat la noia a terra. La sanció ha estat aplicada per l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), que considera que la decisió no s'ajustava a la legislació del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el moment dels fets, la germana de l'afectada va compartir-ho a X —l'antic Twitter— i no va trigar a fer-se viral. A la publicació s'explicava que la companyia havia decidit no deixar pujar a l'avió la noia per dur un "body escotat". Per la seva banda, Vueling sostenia que la peça que duia era un banyador i que l'"única raó" per haver-li negat l'entrada hauria estat una resposta "abusiva" a la petició de l'agent. Tot i això, segons explicava la germana a la piulada, malgrat que "diverses persones" li van deixar "roba per tapar-se", tampoc la van deixar pujar.

Facua va ser l'encarregada de fer arribar la denúncia a l'AESA. A l'escrit, l'organització recordava que la negació de l'embarcament només està justificada quan hi ha motius "raonables", com "raons de salut, seguretat o d'inequació de documents". Facua, des d'un primer moment, va qualificar els fets de "denigració masclista". "Cap normativa prohibeix expressament l'admissió dels passatgers per la indumentària, sempre que no vagi en contra de l'ordre públic", explicaven.

Així doncs, cinc anys més tard, després d'obtenir la informació a través d'una petició de transparència a l'Administració General de l'Estat, Facua s'ha tornat a fer ressò del cas per celebrar-ne la sanció: "El masclisme de Vueling no els ha sortit gratis". Dit això, mitjançant un comunicat, l'organització considera que "les quantitats d'aquest tipus de multes haurien de ser molt més elevades, tenint en compte el volum de negoci i de beneficis de la companyia". També ha recordat que, després de deixar-la a terra, no se li va oferir cap reemborsament o transport alternatiu.

stats