Economia 08/01/2016

Les borses europees tornen a respirar després del repunt dels mercats a la Xina

Després d'una setmana d'ensurts, els parquets xinesos registren guanys i els principals indicadors internacionals obren a l'alça

Júlia Manresa
3 min

BarcelonaEls mercats internacionals han aconseguit recuperar el color verd en l'obertura d'aquest divendres després que la borsa de Xangai hagi tancat l'última sessió de la primera setmana de l'any 2016 amb un repunt de l'1,97%. La borsa xinesa tanca així una de les pitjors setmanes de la seva història en què va veure's forçada a paralitzar la cotització als parquets de Xangai i Shenzhen dues vegades perquè alguns dels seus valors patien caigudes superiors al 7%.

Però després de veure el rebot, les principals borses europees han obert a l'alça, però sense eufòria, amb increments inferiors a l'1%. L'Íbex-35 ha recuperat els 9.000 punts, i a les 10 del matí registrava un augment del 0,46%. Per la seva banda, el Dax alemany, un dels que s'havia vist més arrossegat a la baixa durant aquesta setmana, repunta un 0,96%. A París, el CAC 40 pujava un 0,46%, i a Londres el selectiu recuperava un 0,85%.

Un dels motius pels quals la borsa xinesa ha patit aquests sotracs al llarg de la primera setmana de l'any era la normativa que va entrar en vigor aquesta mateixa setmana i per la qual la borsa quedava paralitzada automàticament cada vegada que els seus índexs baixaven per sota del 7%. Però les borses xineses han recuperat l'estabilitat des d'aquest mateix divendres, en bona mesura perquè aquest mecanisme s'ha desactivat. Així doncs, la Xina ja no suspèn l'activitat als mercats borsaris automàticamentactivitat als mercats borsaris automàticament.

Els efectes de la desacceleració xinesa

Però una altra de les raons que provoquen la inestabilitat als mercats del gegant asiàtic és la política monetària del seu Banc Central. Dijous el Banc Popular de Xina (PBOC) va decidir devaluar el iuan fins a mínims des del 2011. Aquest divendres, però, l'organisme ha decidit aturar la caiguda de la moneda xinesa davant el dòlar. Així doncs, aquest divendres el iuan se situa a 6,56356 iuans per dòlar, lleugerament per sobre dels 6,5645 del dia anterior.

A banda, els analistes citats per l'agència de notícies Reuters assenyalen que la recuperació també es deu als esforços de Pequín per reduir l'excés de capacitat en un moviment que els inversors creuen que desembocarà en la consolidació de la indústria i que beneficiarà els grans actors del sector. De fet, els mercats xinesos han tancat la jornada amb guanys liderats per les matèries primeres, que han repuntat més d'un 6% i les empreses del sector energètic s'han revaloritzat un 5%.

stats