25/07/2022

Dones assetjades, ideologies perilloses

2 min
Imatge d'arxiu d'una discoteca

A poc a poc, les dones van conquerint drets i espais de llibertat en un món secularment masclista. Es tracta d'un procés històric iniciat a Occident a mitjans del segle XIX amb el feminisme, que ha anat guanyant terreny amb exasperant lentitud: dret de vot, accés a estudis, treball remunerat, llibertat sexual, equiparació salarial i professional, igualació de tasques a la llar... En molts d'aquests terrenys queda encara un llarg camí per recórrer. La legislació ha anat incorporant guanys. En falten molts, esclar, però sobretot el que falta, el que més costa, és canviar les mentalitats. Una dificultat, aquesta, de la qual s'està aprofitant el populisme d'ultradreta, que tergiversant i frivolitzant algunes conquestes feministes està donant peu a actituds reaccionàries respecte al paper de les dones. Una involució en tota regla. En aquest sentit, és preocupant l'auge de personalitats polítiques com la italiana Giorgia Meloni, líder dels Germans d'Itàlia, partit que encapçala les enquestes de cara a les pròximes eleccions generals. Meloni és una aliada entusiasta de Vox.

A remolc d'aquesta distorsió involucionista del dret de les dones a viure la seva vida sense tuteles, en igualtat d'oportunitats amb els homes i amb la mateixa llibertat d'elecció, el discurs de la ultradreta no ha fet sinó donar cobertura i ser un estímul per a la pervivència de comportaments individuals extrems. Comportaments que ara, per fi, són denunciats per dones joves que anys enrere no haurien gosat. Aquest és, per exemple, el cas de l'assetjador de l'artista Paula Bonet, sobre el qual ara ha recaigut una nova condemna –prèviament n'hi havia hagut una d'allunyament–. Un home que, tal com ha pogut investigar i documentar l'ARA, amb anterioritat ja havia assetjat obsessivament altres noies també del món de la creació. Com en el cas de Paula Bonet, les controlava, les seguia fins a casa, les amenaçava.

Aquest tipus de comportament delictiu i malaltís no pot tenir cabuda ni cap mena d'empara ideològica en la nostra societat. Les dones tenen dret a viure amb seguretat i plenitud: en la feina, en la seva vida privada, en l'esport, en el lleure... Arreu. Precisament en aquest últim cas, el del lleure nocturn, han anat apareixent els últims mesos casos de noies a qui, en discoteques, se'ls injecta droga per després poder abusar d'elles. És una nova modalitat d'abús sexual que, de nou, cal tallar de soca-rel. I la manera més eficaç per fer que no vagi a més és aconseguir que qualsevol afectada no dubti a interposar una denúncia tant legal com pública i que els centres sanitaris i els centres d'oci sàpiguen com actuar. Són els agressors i assetjadors els que s'han de sentir assetjats per la societat, els que han de notar un rebuig social en tota regla.

La situació de les dones continua sent, en molts casos, d'inferioritat respecte als homes. Afortunadament, per a les generacions més joves això ja no és acceptable, en cap cas. Per a elles, avui és del tot intolerable patir discriminacions, persecucions, agressions. És tasca de tots, dones i homes, aïllar els que encara ho fan possible.

stats