21/12/2022

Espanya bada amb els fons europeus (i Catalunya també)

2 min
Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç, aquest dimecres a Barcelona.

Per què són tan lentes les administracions, fins i tot quan es tracta de rebre diners? Hi ha coses que al ciutadà li resulten incomprensibles. Qualsevol persona, quan rep un ajut o una subvenció, no s'entreté gaire a l'hora de fer la paperassa corresponent i de passar per caixa. És del gènere babau no pitjar l'accelerador. I si la teva situació és de necessitat, encara més. Llavors, ¿com pot ser que en un país on les empreses i la gent les estan passant magres per tirar endavant, davant d'una important injecció de milions provinents d'Europa, no s'hagin activat tots els mecanismes d'urgència per no perdre ni un euro ni un minut? La sensació que estem badant és decebedora. Si ni així ens posem les piles, quan ho farem?

L'informe que ha fet públic la Cambra de Comerç sobre els retards en el repartiment dels fons Next Generation certifica el que ja fa temps que denuncien molts agents econòmics i socials. L'Estat no està fent els deures. ¿És la sempiterna burocràcia? ¿És pura i simple inutilitat? ¿És excés de zel? ¿És falta de transparència? És probable que hi hagi una mica de tot, i llavors ho podem resumir com a ineficàcia. La qüestió és que el ritme amb què s'estan executant les partides provinents de Brussel·les no és, ni de bon tros, el desitjable, sobretot amb els diners que han d'anar directament a les empreses, als ens locals i a les famílies, i en menys quantitat els que es traspassen als governs autonòmics o els que van a parar (que són majoria) a ens del mateix Estat. Per exemple, dels 3.295 milions d'euros que el govern espanyol va pressupostar per transferir a empreses privades el 2022, només n'ha abonat 74 milions, o sigui, un ridícul 1%. La proporció puja fins al modest 22% en el cas de transferències a ajuntaments, que han rebut 491 milions en deu mesos dels 2.222 milions previstos, mentre que en el cas de les famílies i entitats sense ànim de lucre, els diners vehiculats pel govern espanyol sumen 235 milions, un 38% del pressupostat. Sisplau, ¿no poden posar-hi més diligència? I el mateix val per a la Generalitat, que tampoc està demostrant gaire celeritat. Segons la Cambra, si segueix el ritme de mobilització de fons de l'MRR (Mecanisme de Recuperació i Resiliència) dels últims cinc mesos, el Govern no arribarà a fer bons els recursos de moment assignats per al període 2021-2023.

I, per cert, què ha arribat a Catalunya, fins al 2 de desembre? Doncs s'han transferit 650 milions a entitats i empreses catalanes, un 21% del total estatal, per sobre del 16% que representa Catalunya en població i del 19% que aproximadament representa el PIB català sobre l'espanyol. En canvi, la xifra cau quan es mira la proporció de fons transferits directament per l'Estat a la Generalitat, que ha rebut 2.912,5 milions dels fons de l'MRR, cosa que només representa un 14% del total. Si a les transferències a empreses i al Govern s'hi sumen els 212 milions que han rebut administracions locals i altres entitats, el resultat és que Catalunya ha rebut, de moment, el 16,4% del total de diners de l'MRR. També en aquest punt cal mantenir l'alerta i l'exigència per no quedar-nos enrere.

stats