27/02/2023

El Mobile, escenari d'un acord històric per combatre el duopoli d'Apple i Google

2 min
President de Telefónica i la GSMA, José María Álvarez-Pallete, al Mobile World Congress

El Mobile World Congress (MWC) ha començat enguany amb una notícia important per al futur de les telecomunicacions, especialment en l'àmbit europeu. En la sessió inaugural, la GSMA, la patronal mundial que inclou 21 de les principals operadores de telecomunicacions del món i que organitza el congrés, ha presentat l'Open Gateway, una aliança històrica que permetrà a aquestes operadores entrar al món de les aplicacions, que fins ara estava controlat gairebé en exclusiva pel duopoli d'Apple i Google. És una liberalització del sector que, amb el suport de les institucions europees, vol fer més obert aquest sector i permetria que una part de les telecos tinguin uns ingressos addicionals per les seves xarxes 5G i que els desenvolupadors d'aplicacions puguin llançar productes per un mercat potencial de 3.800 milions de persones sense estar obligats a passar sempre pel duopoli.

Aquesta aliança encara és incipient, farà servir el sistema Linux, que és de codi obert, i de moment sembla que començarà amb poques aplicacions. Tot i això, és un pas endavant per evitar que tot el nostre entorn digital estigui només en mans de dues companyies nord-americanes. I és que el món digital en què vivim ens fa creure que en aquest entorn tot és possible i que bona part d'aquests serveis i tecnologies són neutres. És un miratge, esclar. Els grans operadors de telecomunicacions, que són els encarregats d'assegurar les xarxes que permeten tenir accés a les dades, en la majoria de països del món són empreses privades que fan negoci, però que tenen una funció pública i com a tal estan controlats i obligats a garantir determinats serveis als ciutadans. Parlem, per exemple, de Telefónica, privatitzada el 1998 i que ara és una de les grans multinacionals del sector. Ara aquestes grans tecnològiques han de fer grans inversions en fibra òptica i antenes per estendre la connexió 5G a tot arreu. Els plans europeus preveuen que aquesta revolució digital pugui estar enllestida el 2030, però per a això calen molts diners i les empreses de telecomunicacions reclamen a Europa que les grans plataformes –que ocupen més de la meitat del trànsit d'aquests serveis– també contribueixin a la inversió perquè s'aprofiten de les xarxes.

Tot i que hi ha converses a Brussel·les i és una de les batalles de futur, el que també volen fer aquests gegants de les telecomunicacions és poder participar en el pastís dels continguts. Alguns ho fan amb plataformes pròpies, però ara també volen poder accedir als guanys que s'obtenen de les aplicacions. Per això necessiten trencar el duopoli actual d'Apple i Google, que amb els seus sistemes iOS i Android, respectivament, dominen el mercat, ja que estan instal·lats en el 95% dels smartphones a escala mundial. Això els permet fins ara controlar aquest negoci milionari perquè els desenvolupadors de les aplicacions que es fan servir en aquests dispositius els han de pagar un percentatge, el 30%, de tots els pagaments que reben.

Veurem què passa finalment i fins a quin punt aquesta aliança Open Gateway acabarà beneficiant els usuaris i els desenvolupadors de les aplis. De moment és una bona notícia que s'obri el ventall a la competència. El món digital necessita més obertura, més garanties per al públic i més possibilitats de tria i decisió per part dels consumidors.

stats