01/06/2021

El PP torna a cometre l'error de l'Estatut

2 min
El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimarts.

El Partit Popular va començar ahir la recollida de signatures contra els indults als presos polítics catalans, en una iniciativa calcada a la que ja van portar a terme l'any 2005 contra l'Estatut. El mateix partit va distribuir imatges de la primera taula petitòria instal·lada a Madrid (amb el detall de les ampolles de gel hidroalcohòlic amb la bandera d'Espanya) i va posar en marxa una web on es pot signar online. El PP, doncs, torna a agitar la catalanofòbia, en aquest cas disfressada de respecte a la justícia i la llei, amb l'únic objectiu d'erosionar el govern de Pedro Sánchez i treure'n profit electoral.

Per desgràcia, no es pot dir que sigui una sorpresa. Al PP mai li ha interessat res més que desgastar el govern de torn quan és a l'oposició, encara que sigui al preu d'incendiar la convivència d'aquesta Espanya que diuen defensar tant. Tothom recorda les imatges de la gent firmant "contra Catalunya" en diversos punts d'Espanya, en un procés que va acabar distanciant encara més les dues opinions públiques i que és a la base del creixement de l'independentisme a partir d'aquells anys.

El que passa és que el gest d'ara és molt més greu que el del 2005. En primer lloc perquè aquí no es tracta d'una iniciativa exclusivament de caràcter polític com era l'Estatut, sinó que hi ha un component humà, d'unes persones que estan patint unes penes de presó que, segons han dit dos membres del Tribunal Constitucional, són "desproporcionades".

De fet, encara és més escandalós perquè molts membres del PP reconeixen en privat que la presó dels dirigents polítics i socials independentistes no ajuda en res a la resolució del problema. Una gran majoria admeten que la recollida de signatures del 2005 va ser un error. I el mateix Pablo Casado, durant la campanya del 14-F, va fer autocrítica de com havia gestionat el PP l'1-O i va arribar a dir que ell no va voler comparèixer aquell dia perquè no hi estava d'acord. Però ara resulta que, per por que Vox li prengui la bandera de l'oposició als indults, Casado torna a canviar de jaqueta (de radical a moderat, de moderat a radical, etc.) i es torna a posar el vestit de piròman.

La cirereta del pastís serà la presència de Casado, Inés Arrimadas (Cs) i Santiago Abascal (Vox) a la manifestació convocada per al diumenge 13 de juny a Madrid contra els indults, en una repetició de la foto de Colón del febrer del 2019, quan els tres partits es van manifestar contra el diàleg entre el president Pedro Sánchez i el llavors president de la Generalitat, Quim Torra. Tant el PP com Cs han reconegut que aquella fotografia els va fer mal i va beneficiar sobretot l'extrema dreta. Tot i així, aquests partits són incapaços de desmarcar-se dels ultres i el seu discurs d'odi contra els independentistes, contra els immigrants o contra les feministes. Al contrari, el que fan és legitimar el seu discurs i aprofundir en la fractura social a Espanya. En el cas d'Arrimadas i Cs, aquesta fotografia pot ser el preludi de la desaparició total d'un partit que es va voler vendre com de centre liberal i ha acabat abraçat a la dreta més rància.

stats