07/06/2023

El Suprem confirma l'error de la llei del 'només sí és sí'

2 min
Tumult Irene Montero

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha avalat finalment les rebaixes de penes a agressors sexuals acordades pels tribunals ordinaris en aplicació de la llei del només sí és sí. Així ho ha decidit en 28 dels 29 recursos que ha vist aquest dimecres (el que no ha avalat és perquè hi havia un error). Finalment, doncs, s'ha imposat la doctrina que estaven aplicant els jutges en el miler de rebaixes acordades, i és que els canvis en les forquilles de penes resulta en un 30% o 40% dels casos en una condemna més benigna per al condemnat. Tant la Fiscalia com el ministeri d'Igualtat defensaven que era aplicable en aquests casos la disposició transitòria cinquena del Codi Penal de 1995 que marca que, si les penes imposades estan dins de la forquilla prevista, amb la nova llei no s'han de rebaixar. El tribunal presidit per Manuel Marchena, però, considera que no és aplicable, cosa que és una andanada directa contra els autors de la llei, ja que els ve a dir que si volien que no hi hagués rebaixes de penes haurien d'haver inclòs un precepte similar a la norma. Així doncs, les 1.079 rebaixes de penes aprovades fins ara, que en un centenar de casos han significat l'excarceració dels agressors, tiren endavant.

És el final d'un dels episodis que més mal han fet a l'executiu d'esquerres. Al seu dia va provocar una crisi sense precedents entre el PSOE i Unides Podem. Recordem que els socialistes van tornar a posar les forquilles de les penes com estaven abans de la llei amb el suport del PP, però aquesta reforma només és aplicable en els casos que es cometin a partir d'ara, i no en els que ja han estat jutjats, que es beneficien de la norma que diu que el reu té dret que se li apliqui la legislació més benigna. El resultat és un nyap, provocat pels canvis en les forquilles de penes, que han deixat en segon pla tots els avanços i coses positives que conté la llei, com ara totes les mesures per millorar la protecció de la víctima.

El fracàs ve del fet que es tracta d'una llei que es va vendre com un enduriment de les penes dels delictes sexuals, a través de la supressió de la distinció entre abús i agressió, i que al final sembla que ha servit per al contrari. És cert que és possible que amb la llei sigui més fàcil aconseguir condemnes, ja que es posa el consentiment al centre, però per a les víctimes és difícil d'explicar que un violador surti abans de la presó del que estava previst gràcies a una llei pretesament feminista. Els experts assenyalen que les penes que hi ha a Espanya són de les més altes d'Europa, potser sí, però el cas és que no hi ha hagut un debat al voltant de les penes, sinó que les rebaixes van agafar desprevingut tant el ministeri d'Igualtat d'Irene Montero com la resta de membres del govern. La decisió del Suprem afegeix pressió sobre Montero en un moment en què està en qüestió que hagi de formar part de les llistes de Sumar. I és innegable que aquesta llei ha provocat un fort desgast a l'executiu de Sánchez, i especialment a la mateixa Montero.

stats