Domènech evita desautoritzar Iglesias i assegura que la unilateralitat ha fet rebrotar el feixisme

Revertir les retallades i imposar una fiscalitat progressiva, condicions innegociables per pactar

El candidat de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha afirmat aquest dijous: "Els responsables de les accions feixistes són els feixistes, i això ho compartim tant el Pablo com jo, però la unilateralitat ha despertat la tensió social i ha fet rebrotat l'extrema dreta" en referència a les declaracions del líder de Podem, Pablo Iglesias, que va acusar "l'independentisme de contribuir a despertar el fantasma del feixisme". El cap de llista dels comuns ha insistit que els únics responsables dels atacs són els feixistes, però ha afegit que la unilateralitat ha contribuït a fer renéixer un feixisme que no havia desaparegut però que romania en silenci. "La unilateralitat ha generat una situació de tensió; el Govern sostenia que la declaració d'independència afavoriria una onada progressista tant a Catalunya com a Espanya, i és evident que això no ha passat i el feixisme ha trobat un espai d'expressió". En una entrevista a la seu de l'ACN, el candidat dels comuns ha reiterat que no donaran suport als que aposten per la unilateralitat: "Tenim el compromís de fer avançar el país en l'autogovern però sense fulls de ruta que ens portin de nou a un atzucac; l'abandonament de la unilateralitat ens ha de portar a construir aquest país amb la seva gent amb polítiques socials".

Domènech ha presentat avui les cinc mesures que la candidatura considera clau per al progrés del país i que passen "per blindar els drets socials i revertir les retallades de Mas, que s'han consolidat amb els governs posteriors" (2.300 milions), i "per una fiscalitat progressiva i progressista", que ha d'incloure la recuperació de l'impost de successions i l'impost de patrimoni, anul·lar la reducció de l'impost sobre el joc o gravar els habitatges buits. "Aquest dos punts els haurien d'incloure totes les formacions progressistes", ha anotat Domènech, que ha deixat clar que són dos punts innegociables per arribar a cap acord amb la resta de partits. La tercera mesura està encaminada a acabar amb la violència de gènere i crear, per exemple, una conselleria d'Igualtat. La quarta mesura és un pla de xoc contra l'atur i la precarietat laboral adreçat als joves i als adults de més de 45 anys, i el cinquè consisteix a regular els preus del lloguer, que se situen un 48% per sobre de la mitjana estatal. 

Sobre possibles pactes electorals, Domènech ha assenyalat que la seva opció passa per "construir una majoria progressista": "Estenem la mà a tots aquells que apostin per aquesta via", ha afegit. "ERC està disposada a donar el govern de nou a Convergència i el PSC a Ciutadans? Aquestes són preguntes que han de respondre ells?", s'ha limitat a dir. "No seria una bona notícia que hi haguessin noves eleccions i no treballem per a aquest escenari perquè seria molt irresponsable", ha remarcat Domènech davant una possible nova convocatòria a les urnes. Després que Iglesias qualifiqués d'"inversemblant" un possible pacte de Catalunya en Comú-Podem amb el PSC, el cap de llista dels comuns ha ratificat les paraules del líder de Podem: "El camí que ha agafat el PSC és totalment contradictori amb el catalanisme que fins ara abanderava perquè els socialistes aposten per pactar amb el PP i Ciutadans i, a més, en condicions d'inferioritat".

Pel que fa a les acusacions de la CUP que els comuns han virat cap al centre per afiançar l'Estat a Catalunya, Domènech ha recordat el suport dels cupaires al govern de Junts pel Sí i als comptes que va presentar la coalició independentista: "La CUP ha afavorit governs de la dreta i ha aprovat pressupostos que consolidaven retallades i privatitzacions, i això no sé si és un llarg viatge cap al centre", ha suggerit. 

21D

Etiquetes

Més continguts de

La veu del poble