Microsites 16/12/2017

Manuel Valls defensa l'aplicació del 155 i diu que ell hauria fet el mateix a França: "Espanya no és una dictadura"

L'ex primer ministre francès ha participat en un acte del PP i un altre de Ciutadans aquest matí

Laia Vicens / Anna Mascaró
2 min
Manuel Valls defensa l'aplicació del 155 i diu que ell hauria fet el mateix a França: "Espanya no és una dictadura"

BarcelonaL'ex primer ministre socialista de França Manuel Valls s'ha convertit en el protagonista inesperat de l'últim tram de la campanya del bloc constitucionalista, sobretot després que el PP, el PSC i Ciutadans hagin intentat capitalitzar la figura d'un dels dirigents europeus que ha avalat amb contundència l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del govern espanyol. Valls ha participat aquest dissabte en un acte del PP per donar suport a Xavier García Albiol i ha assegurat que ell hauria fet "el mateix" que Mariano Rajoy si s'hagués trobat amb un conflicte independentista a França. "Dono suport al discurs clar del rei i a l'aplicació de l'article 155", ha deixat clar, i per esvair dubtes ha sentenciat: "Espanya no és una dictadura. El govern espanyol o la majoria al Senat no són franquistes".

Al contrari, Valls ha dit que Espanya té "una de les Constitucions més avançades" d'Europa i del món i que és important que els dirigents europeus donin suport al compliment l'estat de dret espanyol perquè el conflicte territorial a Espanya "no és només un problema dels catalans i els espanyols", sinó que el 21 de desembre "també està en joc" el futur polític del continent.

Valls diu que espera que Arrimadas "sigui la presidenta"

Durant l'acte amb el PP, Valls no ha esmentat que a continuació participaria en un acte amb Ciutadans –el PP s'esforça a recordar aquests dies que el partit taronja no té experiència de govern, per evitar així fugues de vots cap aquesta formació– i s'ha limitat a dir que aquest cop els tradicionals temes de campanya i la ideologia dels partits queden en un segon terme perquè "el que importa ara és l'estat de dret, el futur d'Espanya i el futur d'Europa". En l'acte de Ciutadans, però, el francès ha reivindicat la formació taronja com "la superació de la vella política" a Espanya.

Per a l'ex primer ministre, no és cap contradicció haver-se reunit amb el PSC, el PP i Cs durant la mateixa campanya. "N'hi ha que miren la política de la mateixa manera i no s'adonen que hi ha altres debats. El debat dels que comparteixen els debats liberals, progressistes, dels que volen construir una Europa amb valors", ha assegurat tot destacant el partit taronja per damunt dels altres: "El que m'interessa de Ciutadans és que estan canviant la política a Espanya com l'hem canviat amb Emmanuel Macron a França".

En la seva intervenció en l'acte d'Albert Rivera i Inés Arrimadas, en què l'acompanyava el premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, Valls ha fet un discurs més enfocat al projecte "europeista" que defensa Ciutadans i ha assegurat que espera que el bloc constitucionalista "guanyi les eleccions" i que "Inés Arrimadas sigui presidenta". "Les conseqüències negatives de la globalització –econòmiques, socials– han fet que la gent tingui por", ha assegurat: "Europa es mira des de lluny amb molta inquietud. S'està fracturant amb el Brexit, els governs de Polònia Hongria, Àustria. Hem de recuperar els valors, fer política en el millor sentit de la paraula", ha sentenciat.

stats