Triple empat entre ERC, JxCat i Cs sense majoria independentista, segons una enquesta de 'La Vanguardia'

En un sondeig d'El Nacional, la candidatura de Puigdemont disputa el segon lloc a Arrimadas

Ara
3 min
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, vota a les eleccions generals del 20-D / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEsquerra Republicana de Catalunya (31-32 diputats), Ciutadans (30-31) i Junts per Catalunya (30) estan pràcticament empatats cinc dies després de l'inici de la campanya electoral. Així ho apunta una nova enquesta, de 'La Vanguardia', que afirma que avui Inés Arrimadas seria la candidata més votada, amb més del 23% dels suports, tot i que la distribució territorial dels escons podria acabar afavorint Esquerra. Els republicans es quedarien amb el 21,5% dels vots i veurien com la candidatura que encapçala Carles Puigdemont els continua reduint la distància: JxCat obtindria més del 18% dels vots i un o dos escons menys que Esquerra. En un mes, Puigdemont ha aconseguit doblar la intenció de vot i els escons que les enquestes atorgaven al PDECat.

Un triple empat que fa preveure una dura pugna fins al 21-D per guanyar les eleccions, però també per aconseguir una majoria que permeti governar el país. Segons l'enquesta, que GAD3 fa per a 'La Vanguardia', l'independentisme no assoliria la majoria absoluta. La suma d'ERC, JxCat i la CUP aconseguiria entre 66 i 67 diputats, a les portes de la majoria absoluta al Parlament (68). Els anticapitalistes serien els que caurien més el 21 de desembre. Perdrien la meitat dels escons, segons l'enquesta, i els seus 5 diputats serien insuficients per revalidar la majoria independentista. De fet, respecte al 27-S, l'independentisme perdria entre 5 i 6 escons i un 3% dels votants. Per sota del 45% es quedarien també lluny de la majoria absoluta en vots.

Pel que fa a l'unionisme, Cs es consolida com el principal candidat a encapçalar un govern alternatiu que, de moment, tampoc sembla probable. El PSC obtindria 22 escons i el PP només 8. Els tres partits que han donat suport al 155 es quedarien en els 60-61 escons, fet que deixaria els comuns com a àrbitres del pròxim Parlament.

Catalunya en Comú-Podem aconseguiria uns resultats discrets. De fet, la candidatura que encapçala Xavier Domènech patiria un retrocés rellevant, i passaria així dels 13 escons de Catalunya Sí que es Pot el 2015 a només 8. Una abstenció per investir un candidat independentista o un d'unionista podria ser suficient, però també podrien optar per negar-se a donar suport a ningú i forçar una repetició electoral. Sembla poc probable que puguin optar per intentar una majoria d'esquerres amb ERC, el PSC i la CUP, l'única que podria sumar.

La tendència que apunta l'enquesta de 'La Vanguardia' és similar a la que publicava aquest dissabte 'El Español', tot i que en aquesta última ERC té un lleuger avantatge sobre Cs i la distància amb JxCat és més clara. A més, la majoria independentista al Parlament es podria revalidar (67-69 escons) amb el 47,8% dels suports.

JxCat disputa el segon lloc a Cs, segons El Nacional

Segons una nova enquesta electoral que ha publicat aquest diumenge el digital El Nacional, ERC es manté com a força guanyadora de les eleccions del 21-D, tot i que redueix el seu avantatge, amb 32-33 escons, i Junts per Catalunya experimenta una embranzida i assoleix els 28-30 escons, empatant amb Ciutadans en el segon lloc.

El PSC també puja i obté entre 21 i 22 seients. Catalunya En Comú-Podem s'estanca amb 9 diputats, els mateixos que la CUP, mentre que el PP es manté en la darrera posició, amb 6-7 escons. El sondeig dona així la majoria absoluta a les forces independentistes, amb una forquilla d'entre 69 i 72 escons i més del 48% dels vots, un percentatge més alt que el registrat a les eleccions del 27-S.

stats