"Esmorzo i vaig a dormir amb Ibuprofèn per rendir": el cas de la Lina es cola a la campanya del PSC

Les cambreres de pis exposen la precarietat laboral que pateixen dia a dia en un diàleg sobre ocupació amb Meritxell Batet

Núria Orriols
2 min
"Esmorzem i anem a dormir amb Ibuprofèn per poder rendir": la precarietat laboral entra en la campanya del PSC

Barcelona"Esmorzem 'Ibuprofèn', dinem 'Ibuprofèn i anem a dormir amb Ibuprofèn per poder rendir": aquest és el dia a dia de la Lina, i tres companyes més que treballen com a cambreres de pis en un hotel. Han de netejar 20 habitacions al dia en una jornada laboral de vuit hores que normalment no és suficient per deixar enllestida la feina. "No els importa si no acabem, no podem marxar a casa fins que les habitacions no estan fetes", diu a l'ARA una de les treballadores que pateix les mateixes condicions que la Lina en un hostal de Barcelona, ciutat en què hi ha els mateixos socialistes al govern amb Barcelona en Comú.

Les quatre noies són en un diàleg sobre ocupació del PSC, orquestrat per la cap de llista, Meritxell Batet, i que ha comptat amb les intervencions del primer secretari de les Joventuts Socialistes, Pol Gibert, i el director del fòrum 'El treball al segle XXI', Francesc Castellana. La Linda ha estat un dels testimonis que ha exposat el seu cas, davant una trentena de militants que s'han acostat a la seu de Nicaragua de Barcelona per escoltar les propostes socialistes en matèria d'ocupació.

Bona part de les habitacions que netegen les cambreres de pis (una professió molt feminitzada), explica la Linda, són 'suites' o sales en què hi ha fins a tres o quatre llits. "Em fa mal l'esquena, els ronyons, les mans, cada dia suportem aquest dolor", descriu la dona de 42 anys que no diu el nom del lloc on treballa per no tenir problemes més endavant. I és que la jornada de més de vuit hores no és l'únic que empitjora les seves condicions laborals, sinó que acostumen a treballar set dies de la setmana i, si tenen dies lliures, bona part d'ells han d'acabar anant a netejar.

"Suposadament tenim dies de descans però si et necessiten et truquen a les sis del matí. Si no hi vas, hi ha represàlies", assegura la Lina que també afirma que entre les seves companyes fan torns de vint minuts per poder menjar. Fins i tot, n'hi ha que prefereixen no menjar res per poder anar a buscar els seus fills a l'escola i poder veure'ls.

La resposta del PSC

Després de l'exposició del cas de la Lina, la cap de cartell socialista, Batet, ha contestat que "en cap cas la crisi econòmica es pot aprofitar per provocar més patiment o pitjors condicions" als treballadors i s'ha compromès a revertir el "dolor innecessari" de la classe baixa i mitjana. "La resposta socialdemòcrata és apostar per la recerca, la innovació i en cap cas precaritzar encara més els treballs que de per si ja són durs", ha dit.

Alhora, el grup socialista al Parlament ha registrat aquest divendres una proposta de resolució per instar el govern espanyol a solucionar aquesta situació. Demanen derogar la reforma laboral del PP i impedir l'externalització d'aquestes feines per part de les empreses perquè permet que les cambreres de pis s'acullin a convenis sectorials amb pitjors condicions. També crida a tenir en compte la perspectiva de gènere en aquesta professió i demana a sindicats i patronals que pactin un límit en la seva càrrega de treball.

stats