DIARI DE CAMPANYA D'ERC

"Rivera és més de dretes que el Dia de la Mare" i altres perles del debat alternatiu d'ERC

Dirigents, candidats i consellers republicans han comentat el debat a quatre per internet i han vibrat quan el líder de C's ha citat Veneçuela

En plena campanya, candidats, dirigents i fins i tot consellers d'ERC s'han tret el vestit de polítics i s'han disfressat de comentaristes. Com que els republicans no estaven convidats al debat dels quatre principals aspirants a la presidència del govern espanyol que retransmetien la majoria de televisions estatals, han organitzat un ' streaming' per comentar per internet de forma desenfadada el programa mentre el veien.

El 'hashtag'? #DebatA5. L'escenografia? Un sofà, una butaca, una tauleta... i molts carregadors de mòbil per als protagonistes. L'alimentació? Crispetes, olives, refrescos i, després de reclamar-ho alguns dels comensals, cerveses. Els canvis de pla? Més aviat escassos o, en concret, inexistents. La càmera estava fixa. Les obsessions de cadascú? El conseller de Salut, Toni Comín, assegurava irònicament que "la sorpresa de la nit és que avui el PSOE accepta el referèndum" i, més seriosament, ha exigit nombrosos cops saber "el pla B" d'En Comú Podem quan no tinguin majoria absoluta al Congrés.

El del cap de llista, Gabriel Rufián, era més assumible: saber quan sortiria Veneçuela al debat. Ha estat a les 23.40 h –quan el líder de C's, Albert Rivera, ha acusat Podem de cobrar de Nicolás Maduro–, cosa que ha fet aixecar quasi tothom del seient. Un graó per sota, els 'post-its' de Mariano Rajoy també fascinaven els tertulians.

Ara bé, sigui com sigui, gran part de la gràcia de l'experiment eren els retrets que es podien sentir respecte dels participants del debat oficial. I no s'han fet esperar. "Fins que no reconegui que va néixer per fotre la política lingüística, no valdrà la pena escoltar-lo", ha asseverat el número dos de la llista, Joan Tardà, respecte dRivera. "Escoltar Rivera és com escoltar un sopar de cunyats tota la nit", ha insistit Rufián.

Sens dubte, l'únic aspirant català era el blanc preferit de les crítiques dels republicans. "Albert Rivera és més de dretes que el dia de la mare", ha ironitzat el candidat d'ERC.

Dards per a tothom

També rebia altra gent, però, com el cap de llista del PSOE, Pedro Sánchez, de qui Tardà ha criticat: "Quan un no reconeix les grans cagades que ha fet, està tan deslegitimat per ser tan taxatiu com ell...".

Ara bé, el candidat d'Units Podem, Pablo Iglesias, també ha rebut. Per exemple, per no proposar rebaixar la despesa militar. " Si realment fos d’esquerres, diria que retallarà despesa militar, però no ho farà, perquè posa un ‘militarot’ a la llista", ha lamentat referint-se a Julio Rodríguez, ex-JEMAD i cap de llista per Almeria.

Malgrat tot, el cert és que la majoria de comentaris respecte del cap de files lila eren positives, per bé que els republicans afirmaven que eren més fàcils d'aplicar a la República Catalana que a l'estat espanyol. O, fins i tot, les veien massa limitades. Quan ha proposat fixar el salari mínim a 800 euros, per exemple, Comín ha saltat per recordar que Junts pel Sí defensava apujar-lo a 1.000 euros.

Un petó entre republicans

Tanmateix, Comín voldria importar algunes coses de Podem. " Rufi, la gent es pregunta quan imitarem tu i jo l’Iglesias i el Domènech", ha apuntat, en relació amb el petó que es van fer al Congrés.

Sigui com sigui, la tensió del debat era limitada i la primera baixa a ca n'ERC ha estat la del número cinc de la candidatura, Joan Capdevila, que ha marxat a dormir. "Desperteu-me només si ronco", ha demanat.

A banda de Rufián, Tardà, Comín, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el cap de llista pel Senat, Santiago Vidal, també hi han intervingut per telèfon Oriol Junqueras, Alfred Bosch, Carles Mundó, Teresa Jordà i Eduardo Reyes. El president del partit, per exemple, ha pronosticat que si Tardà irrompés al debat, " allà arrasaria, haurien d’emigrar, nosaltres estem acostumats a parlar amb el cor". Una conversa en què Rufián ha exposat que, mentre Rajoy té tots els números per guanyar el 26-J, "aquí Rajoy hauria de pugnar amb la bona gent del PACMA". "O amb Unió, amb l’1 o el 2% del vot...", ha replicat Vidal, una afirmació a la qual Junqueras ha afegit: "És una bona comparació, i no només pel percentatge de vot!".

Santiago Vidal no és del 'gèneru' del Twitter

I encara alguns capítols de xoc entre els comentaristes, com quan Rovira ha pres la cervesa a Tardà per retirar la llauna i posar-la en un got – "La secretària general m’acaba de prendre la cervesa!", ha saltat el número dos de la llista–. Ella, de fet, també s'ha indignat, entre rialla i rialla, en sentir parlar de corrupció: "Ara riem, però això és molt greu. Aquests s’han dedicat a usar en benefici propi l’erari públic, han robat!". També, algunes piulades. Per a tothom? No, per a Vidal, no: "Ui, això dels tuits... Jo aquest 'gèneru' no el toco!".

En el moment de màxima audiència, més de 1.300 persones miraven aquests comentaris. Una xifra molt superior a la dels mítings d'ERC aquests dies. Ara bé, fins al final? No, perquè la retransmissió per YouTube s'ha tallat quan encara quedava mitja hora debat. Què ha passat? No ha quedat clar, però els comentaris de l'audiència dubtaven entre si era culpa del CNI o de la CUP. I a buscar alternatives fins al final: el Periscope ha servit per acabar de seguir el debat. Qui ha guanyat? Teresa Jordà tenia una aposta, no del tot segura: "No ho sé, xerra força en Comín, no?".