Ciutadans persegueix el vot moderat de CiU davant d'una Convergència camí de ser "residual"

A la tarda el partit taronja busca fer forat a l'àrea metropolitana desacreditant Podem

Gerard Pruna
3 min
Juan Carlos Girauta i Inés Arrimadas en un míting de Ciutadans a Cornellà

Barcelona / CornellàCada cop que li recorden que Ciutadans va ser cinquena força el 20-D a Catalunya, el cap de llista per Barcelona, Juan Carlos Girauta, respon que en la província per la que ell es va presentar el partit taronja va quedar quart i va passar per davant de Convergència. També ho ha fet aquest divendres en una roda de premsa a l'Agència Efe, en la qual ha remarcat que el partit que presideix Artur Mas ha perdut la "centralitat" i ha ofert Ciutadans com el partit cridat a ocupar aquest espai.

La pesca de suports entre antics votants de CDC és un dels principals cavalls de batalla de Ciutadans a Catalunya en aquesta campanya en què el partit ha optat per fer una estratègia diferenciada al principat posant l'accent en la seva "catalanitat". Per a aconseguir-ho, Girauta burxarà en la pèrdua de pes de Convergència a Madrid, on ha passat de ser garant d'estabilitat de governs de PSOE i PP a ser uns "empestats" amb qui ningú vol pactar.

L'escenari polític a Catalunya també ha servit a Girauta per carregar contra CDC pel seu pacte amb la CUP. Segons Girauta, l'aliança al Parlament amb un partit anticapitalista és la prova que CDC "ara va cap a partit residual". A més, ha considerat que el procés "no té futur" i ha criticat que a Convergència es mostrin sorpresos pel no de la CUP als pressupostos: "Quan signes amb la CUP no ets conscient de amb qui signes?", ha preguntat, i ha afegit que "si barreges Convergència amb la CUP et surt amb un ser aberrant".

Davant d'aquesta situació, ha erigit Ciutadans com el partit que pot ocupar aquest espai i n'ha obert les portes tant a votants desencantats de CDC com a aquells que van votar Unió el passat 20-D. Com ja va fer ahir a la nit en l'arrancada de la campanya, Girauta ha reivindicat el seu partit com la formació amb un model d'organització territorial clar i que serà capaç de situar un català al capdavant de la Moncloa.

Entrar en el futur govern espanyol

A diferència de l'anterior campanya, que Ciutadans va passar repetint per activa i per passiva que no entraria a cap govern que no encapçalés -afirmació que després va rectificar durant les negociacions-, aquesta vegada el partit vol jugar a fons el rol de formació clau per a la governabilitat i per forjar un acord entre partits constitucionalistes. "La lògica del moment ens exigeix donar aquest pas", ha dit Girauta, que ha assegurat que no val per res dir que "seràs molt influent des de l'oposició".

"Si Ciutadans es decisiu, Espanya tindrà les reformes que necessita", ha conclòs el cap de llista per Barcelona, que ha assegurat que el vot al partit taronja és "el vot útil" per a formar un govern que impulsi les reformes necessàries a l'Estat i freni les aspiracions dels que volen "liquidar el sistema", en al·lusió a Podem.

A la tarda, el vot d'En Comú

Si al matí Ciutadans s'ha centrat en intentar seduir l'exvotant de CiU, a la tarda el partit taronja s'ha centrat en intentar atraure el votant que el 20-D es va inclinar per En Comú Podem. Des de Cornellà, un dels municipis d'un cinturó metropolità que el 27-S va ser taronja i a les espanyoles lila, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, va carregar contra "els socis de Podem a Catalunya" per ser una ajuda "inestimable" per a l'independentisme.

En la seva primera participació en aquesta campanya a Catalunya, Arrimadas ha afirmat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'hauria de preocupar pel fet que Artur Mas i Carles Puigdemont vulguin que obtingui uns bons resultats. "El dia que un senyor que vol fer una declaració unilateral d'independència demani el vot pel meu partit em preocuparé", ha afirmat.

Si Arrimadas ha carregat contra Podem per la seva ajuda als independentistes, el cap de llista, Juan Carlos Girauta, ho ha fet pel seu "populisme". Girauta, que fins fa un any era eurodiputat, ha subratllat que al Parlament europeu el partit lila "vota a favor de la desintegració d'Europa", i ha alertat que IU -que aquest cop es presenta amb Podem- defensa sortir d'Europa i de l'euro.

Ciutadans aspira a recuperar terreny als municipis del Baix Llobregat alertant del risc que la proposta de referèndum que defensa Podem acabi derivant en una opció perquè Catalunya sigui independent. Des de la plaça Sant Ildefons a Cornellà, Girauta ha censurat que a Podem es presentin ara com a "patriotes".

"Ara resulta que són patriotes. Els que volen fer a pedaços Espanya dividint-la en nacions que tenen dret a l'autodeterminació com si fossin colònies en procés de descolonització", ha criticat abans de tirar d'ironia: "Si aquí a Cornellà decideixen que són un nació, truquin a Iglesias; segur que els hi fa un referèndum per a que siguin un país".

stats