CAP AL 26-J
Microsites  /  Eleccions 26-J 18/06/2016

Rovira critica que s'ha usat la crisi per "rescatar clíniques privades derivant-hi malalts d'hospitals públics"

En el míting central dels republicans, Tardà demana el vot a la CUP perquè venci l'independentisme i Rufián critica la moderació d'Iglesias dels últims mesos: "Tu, Pablo, abans molaves!"

Roger Tugas
6 min
Els candidats i líders d'ERC, en el míting central d'ERC

BarcelonaDur discurs de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, contra les polítiques sanitàries dels darrers anys a Catalunya. En el míting central dels republicans, que ha tingut lloc aquest dissabte a Sabadell –on el partit té la principal alcaldia del país– davant unes 800 persones, la dirigent ha carregat sobretot contra les derivacions de malalts d'hospitals públiques a clíniques privades. Per bé que no ha citat Boi Ruiz, i tan sols s'ha referit en concret al cas del Parc Taulí de Sabadell –amb el socialista Manel Bustos llavors a l'alcaldia–, la cara de l'anterior conseller de Salut era ben present en el cap de molts assistents.

En concret, Rovira ha defensat que els càrrecs d'ERC han començat a construir ja els darrers mesos la nova república, amb especial èmfasi en la qüestió de la salut, i ho han fet "revertint la tendència dels últims anys de crisi", ja que afirma que s'han trobat "massa males praxis". "Nosaltres no estem aquí per rescatar clíniques privades amb derivacions de malalts dels hospitals públics a les clíniques privades", ha asseverat, sinó "per garantir que tothom té accés a un hospital públic i digne, i de qualitat".

La dirigent republicana ha insistit que "la crisi ha tapat derivacions fosques de malalts públics a clíniques privades", com en el cas citat de Sabadell, el qual l'alcalde i el conseller de Salut, Toni Comín, ja haurien començat a revertir "que, de forma opaca i fosca, s'hagin derivat malalts del Parc Taulí a altres clíniques privades, tancant a la vegada quiròfans i plantes als hospitals públics, i pagant les factures de les clíniques privades entre tots".

Tardà demana el vot a tots els independentistes

Al seu torn, el número dos de la llista, Joan Tardà, ha tornat a demanar un aplaudiment pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont –ja ho va fer el dia d'inici de la campanya–, l'endemà que el cap de llista de CDC, Francesc Homs, afirmés que només el seu partit seria lleial al cap de l'executiu català. Així mateix, el republicà ha demanat als "companys de la CUP que ens ajudin". "Companys independentistes, ens hem d'ajudar i hem de guanyar les eleccions!", ha demanat, i ha apuntat: "Tenim una feina que ens farà vencedors, la majoria independentista al Parlament, i si guanyem, aquesta majoria segur que farà la feina".

Així mateix, Tardà ha assegurat que ERC vol que "tots els pobles visquin bé i lliures, i els pobles de la Ibèria, més", com ja desitjava Francesc Macià. I, davant "la catalanofòbia que va encunyar Alfonso Guerra" i que ara assegura que recupera Susana Díaz, ha replicat: "Visca Andalusia lliure i republicana!" Finalment, també ha replicat a Podem per haver demanat que el procés esperi, ja que això és "a més d'injust, poc d'esquerres". "Si a Catalunya tenim l'escenari que ens pot fer possible un gran avenç per a les classes populars, repartir millor la riquesa en benefici de les persones per garantir que totes les persones tenen les mateixes possibilitat de ser felices, ¿és just dir que hem d'esperar?", s'ha preguntat.

Junqueras destaca la diversitat d'ERC

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha tancat el míting defensant la pluralitat de la societat, la qual assegura que està reflectida en la candidatura d'ERC. "Per a nosaltres, la diversitat de la nostra societat no és una cosa que hem de tolerar, l'hem d'estimar", ha assegurat el vicepresident català, i ha resumit: "De nou membres d'ERC al Congrés, sis són independents; i de sis membres al Govern, quatre són independents".

I és gràcies a aquesta pluralitat que afirma que ERC pot vèncer i "portar aquest país a la victòria", ja que "no hi ha cap partit amb currículum, un full de servei com el que té ERC al servei d'aquest país i de la seva gent". A més, referint-se a unes paraules del líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, segons les quals un referèndum faria callar les demandes de Catalunya durant 25 anys, Junqueras ha replicat: "No volem callar durant 25 anys, volem que aquest país no calli mai!" I ha conclòs: "Volem guanyar perquè volem que aquest país guanyi".

Rufián enyora l'Iglesias de 'La Tuerka'

Al seu torn, el cap de llista, Gabriel Rufián, ha ironitzat també amb Podem i el fet que el referèndum ja no sigui una línia vermella per pactar, emulant Groucho Marx: "És allò de tinc uns principis i, si no li agraden, en tinc uns altres. Doncs tinc unes línies vermelles i, si no li agraden, en tinc unes altres". "Personalment em dol, perquè recordo el Pablo Iglesias de 'La Tuerka', el que prometia defensar el dret a decidir de qualsevol, el que prometia assaltar els cels quan aquí ja s'assaltaven", ha confessat el candidat, que jugava a casa –viu a Sabadell–, i ha resumit també amb ironia: "Tu, Pablo, abans molaves!"

El cap de llista al Senat, el jutge Santiago Vidal, ha entrat fort, fent un petó a la número tres de la llista, la també lletrada Ester Capella, i ha dit que "l'estat espanyol és un estat en descomposició, són uns inútils, no saben ni formar govern". "Volem que avancin, però que ens deixin fer a nosaltres", ha assegurat, i ha aventurat que el full de ruta sobiranista segueix endavant i que "a finals del 2017 tindrem tots a la butxaca el carnet d'identitat de la República de Catalunya". Igualment, ha concretat que el PP té 129 processats "per ficar la mà a la caixa", el PSOE i el PSC en tenen 41, CDC 8 i C's 1, "i això que encara no han tingut la caixa a la vista". ERC, ha subratllat, no en té cap.

Els drets de les dones i dels immigrants

Ester Capella ha reivindicat que "les dones hem de ser comptades amb tots els drets", ja que nodreixen "majoritàriament les cues de l'atur" i cobren "menys que els homes tot i fer la mateixa feina". "La igualtat és el canvi real, i estem a un no res de ser-ho tot i tenir-ho tot", ha afirmat.

Així mateix, la número quatre de la llista, Ana Surra, ha demanat un aplaudiment –que ha estat sonor i llarg– a un grup de sirians presents a l'acte i ha celebrat que ERC "dóna la veu als immigrants", amb l'uruguaià d'origen Gabriel Fernández a l'Ajuntament de Sabadell, Chakir El Homrani, d'origen marroquí, al Parlament, i ella mateixa, també d'origen uruguaià, al Congrés. "Els immigrants han de poder votar a la República Catalana", ha reclamat, i encara ha insistit: "Hem vingut per quedar-nos i som de Catalunya, el nostre país. Visca la diversitat!"

Un democristià a les llistes republicanes

Al seu torn, el número cinc de la candidatura, Joan Capdevila, ha justificat que hagi passat de militar d'Unió a formar part de les llistes d'ERC. La primera raó és que li van fer llegir amb 17 anys 'Incerta glòria', de Joan Sales, que li va demostrar que, "en moments històrics, cal prioritzar" i, per tant, "quan fas la guerra no pots fer la revolució, perquè perds la guerra i no fas la revolució". Per altra banda, ha assegurat que "la democràcia cristiana ha estat segrestada i portada a la dreta per interessos particulars i espuris", però ha recordat que, en realitat, "els democristians es van "inventar el principi de subsidiarietat" i també defensen "la justícia social". En tercer lloc, i imitant l'actor Quim Masferrer, va asseverar: "Els d'ERC sou molt bona gent!".

El cap de llista de les JERC i número set a la candidatura, Xavier Roger, ha criticat que s'anomeni 'generació precarietat' el jovent, però ha assegurat que no es resignarà. Així mateix, ha criticat que "la precarietat té noms i cognoms: reforma laboral del PP", i també ha subratllat que "si la gent jove no tenim una feina digna, la gent gran no tindrà les pensions que es mereix".

Els caps de llista territorials prenen la paraula

Així mateix, el cap de llista per Lleida, Xavier Eritja, ha criticat el model "d'especulació de l'aigua" del PP, amb el Pla Hidrològic Nacional, davant del qual ha apostat per "un nou equilibri, que només trobarem amb el nou país". Al seu torn, la candidata per Girona, Teresa Jordà, ha dit que "treballar, encendre la calefacció, tenir un sostre, no són privilegis", sinó "un dret" i, per això, ha reclamat "polítiques sensates per tenir un país decent".

D'altra banda, el cap de llista per Tarragona, Jordi Salvador –a qui Jordà ha presentat també fent-li un petó–, ha afirmat que ERC ha defensat "les classes treballadores com ningú" i ha posat en valor que "hi ha set grups al Congrés, però només un és republicà, d'esquerres, autodeterminista i fraternal amb els altres pobles". Així, ha afirmat que el procés sobiranista és "la revolució social més important que està tenint lloc a Europa".

Finalment, l'amfitrió de l'acte, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha presentat la ciutat com "la capital del republicanisme" i ha destacat, per exemple, que el seu Ajuntament és el primer que inicia "les sancions a les elèctriques que no fan el que diu la llei, que és avisar abans de tallar un servei". Tot i això, ha destacat que "només amb la República aconseguirem un estat del benestar per als nostres fills, els nostres avis, els nostres néts".

stats