CAP AL 26-J
Microsites  /  Eleccions 26-J 10/06/2016

Rufián, sobre Podem: "Tenim el mateix ADN, però ells no poden i nosaltres tenim les majories per fer-ho"

Tardà lamenta que "la CUP ha comès un error" frenant els pressupostos però ara cal demanar "complicitats, saber corregir, fer el camí plegats"

Roger Tugas
3 min
Els candidats d'ERC el 26-J, davant dels cartells electorals

BarcelonaERC ha fet el tret d'inici de campanya aquest dijous al districte barceloní de Sant Andreu deixant clar davant de prop de 400 persones que aspira a pugnar amb En Comú Podem pel vot de canvi. Tot i això, els candidats republicans també subratllen que, a diferència de la confluència d'esquerres, el seu projecte no depèn de majories a Madrid, sinó que aquestes ja existeixen al Parlament.

D'aquesta manera, el cap de files d'ERC, Gabriel Rufián, ha definit la llista com la de "l'esquerra que no demana permís, que no planteja forme de rendició". Així, s'ha preguntat si és creïble que, després del 26-J, "el PP pot tornar a ser -si mai ho ha estat- un partit democràtic, que el PSOE tornarà a ser -si mai ho ha estat- socialista i federalista, que C’s serà un partit de centre, o que el Tribunal Constitucional realment serà decent". "És el que plantegen alguns, que Espanya canviarà perquè sí", ha ironitzat, en relació a Podem.

De fet, el candidat republicà ha defensat que els seus diputats estaran "al costat de totes aquelles forces que estan per dignificar la vida de la gent" i ha recordat, per exemple, que ERC va votar la llei 25 de Podem -una mena de pla de xoc social-, la qual era una "xapussa", una "llei jacobina contra les competències catalanes", però que la van avalar "perquè anava en contra de la pobresa energètica". "Tenim el mateix ADN l’única diferència és que ells no poden, i nosaltres tenim les majories per fer-ho", ha etzibat.

Tardà reclama repartir la riquesa i una democràcia de qualitat

Al seu torn, el número dos de la candidatura, Joan Tardà, ha volgut aixecar els ànims dels independentistes després d'una setmana en què la CUP ha tombat els pressupostos i Carles Puigdemont ha plantejat una qüestió de confiança. Ho ha fet demanant un aplaudiment per Oriol Junqueras i per Puigdemont, ja que "mai havíem tingut un Govern independentista que ha contret una obligació amb el nostre poble".

Malgrat tot, el dirigent d'ERC ha subratllat que "de les banderes no es menja, encara que tinguin un estel" i, per això, ha cridat a combinar l'objectiu de la independència amb els de "repartir millor la riquesa, per garantir que tots els fills de la República tinguin les mateixes possibilitats de ser feliços", i de construir una "democràcia d’excel·lència, participativa, on no hi hagi corrupció, no supeditada als poders financers". "La Caixa no ens ajudarà, el Banc de Sabadell tampoc, Foment tampoc... Qui ens ajuda? El poble i les pimes, la gent!", ha assegurat.

Pel que fa a l'esquerra espanyol, ha coincidit amb Rufián en afirmar que ERC ha estat "al seu costat", però ara cal "que ells també siguin solidaris". "No esperarem quatre o vuit anys, ho farem a la catalana, sense demanar permís!", ha reblat. I, per això, ha lamentat que "la CUP ha comès un error" però ara cal demanar "complicitats, saber corregir, fer el camí plegats". "Tan se val si hi ha errors, si som capaços de corregir", ha afegit i, per això, ha ofert "mà estesa a la CUP".

Junqueras afirma que no es resignarà

En aquesta línia, Junqueras ha apuntat que "els recursos dels pressupostos eren els de la gent d’aquest país i per això era important retornar-lo a la gent". Tot i això, ha avisat que el fre als comptes no el frenarà: "Nosaltres som aquells que mai es resignen, mai es rendeixen i que treballen, treballen i treballen cada dia!". El vicepresident català, de fet, ha dialogat abans del míting amb els membres d'una protesta que s'ha acostat al míting per exigir l'edifici de l'escola Can Fabra, ara en barracons.

Així mateix, el cap de llist al Senat, el jutge Santiago Vidal, ha afirmat també que "Espanya no sap on va, Catalunya sí que ho sabem, i el referèndum que demanen els companys d’En Comú Podem és impossible". "En un sol any, el 2016, farem tota la feina que CDC hauria hagut de fer, deixarem preparat el país per un any excepcional com el 2017", ha asseverat.

Igualment, la número 3 de la llista, Ester Capella, ha avançat que vol tornar a Madrid a "defensar el mandat del 27-S, totes les lleis del Parlament, i el Govern de Catalunya", i ha reblat: "Tenim drets i els exercirem, i sense permís", La número 4, Ana Surra, ha lamentat que el baix nombre de refugiats que acull l'Estat "és un problema de voluntat política" i, davant del problema que viu Europa amb l'extrema dreta, ha pronosticat que, amb la seva "política inclusiva", Catalunya se situarà com un "país que estarà al capdavant d’Europa en aquestes solucions".

stats