CAP AL 26-J
Microsites 11/06/2016

Tardà insta la CUP a actuar amb "generositat": "Ara o guanyem tots o no guanyem"

Rufián es compromet a defensar les cinc demandes de la PAH per garantir el dret a l'habitatge

Roger Tugas / Acn
4 min
Joan Tardà, en el míting a Cambrils

Badalona / CambrilsEl número dos d'ERC per Barcelona a les eleccions del 26-J, Joan Tardà, ha tornat a demanar aquest dissabte un aplaudiment pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "No us sàpiga greu. Encara que no sigui d'ERC, no hi fa res. Ara o guanyem tots o no guanyem". I en una crida a la CUP, Tardà ha seguit: "Si som capaços d'enviar aquest missatge hi haurà altres independentistes que es veuran obligats també a actuar amb la mateixa generositat", ha reblat Tardà en un acte de campanya aquest dissabte al vespre a Cambrils (Baix Camp).

De fet, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha dirigit el seu missatge tant a CDC com a l'esquerra anticapitalista, en la setmana que no s'ha aprovat la tramitació pressupostària i que Puigdemont ha anunciat una qüestió de confiança. Per a Rovira, si ERC aglutina el suport de molts independentistes el 26-J, es garanteix que les forces "amb qui avui s'avança conjuntament, però que a vegades potser es despisten una mica o tenen una mica de mandra, no en tindran gens". "I a partir del 26-J tornarem a fer confiança, a refer ponts i exercir el mandat democràtic del 27-S".

Així mateix, Tardà ha advertit que no s'hi val a caure en la "temptació" de quedar-se a 200 metres del cim. "No podem permetre'ns-ho", encara que sense ser al cim hi hagi "bona vista", ha fet broma en una metàfora alpinística. Encara en aquesta línia, ha reiterat que "històricament" l'independentisme ha comès errors que "s'han sabut corregir". "Nosaltres proclamarem la República abans que els irlandesos puguin reunificar l'illa. Fa anys i panys que malden per tenir la nació completa. Sense caure en la fatxenderia i la petulància, ho hem de posar en valor", ha resolt el republicà.

En Comú Podem, el PSC de Podem?

Al seu torn, el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, ha dirigit un missatge a la confluència que lidera Xavier Domènech: "Si En Comú Podem per a Podem és el PSC per al PSOE, i quan el PSC va tenir 25 diputats al Congrés no va poder, per què En Comú Podem amb 12, 13 o 14 podrà?". Igualment, el republicà ha plantejat perquè "és dolent" tancar "acords constituents" a favor d'una república independent amb CDC i, en canvi, és "bo" pactar amb el PSOE una monarquia –"perquè això no ho posa en dubte ni Déu"– en clau federal.

En aquest sentit, Rufián ha fet una crida als de Domènech a "ajudar" els republicans perquè, ha insistit, l'únic canvi possible passa per convertir Catalunya en una república. Igualment, el candidat dels republicans per Tarragona, Jordi Salvador, ha coincidit a dir: "Demanem la mateixa solidaritat que hem donat a totes les esquerres de la resta de l'Estat, i el mateix respecte per la revolució catalana. Per nosaltres no serà que tinguin lleis avançades o una república. Que no posin bastons a les rodes, que estem fent la revolució més important de tot Europa".

ERC defensa les propostes de la PAH

"A la República Catalana hi haurà zero desnonaments". Amb aquesta contundència s'ha pronunciat aquest matí Rufián en un acte en defensa del dret a l'habitatge al barri de Sant Roc de Badalona. El candidat republicà, que ha denunciat que en els últims vuit anys hi ha hagut 500.000 desnonaments a l'estat espanyol i "hi ha arribat a haver 150 desnonaments diaris", ha assegurat que la seva candidatura assumeix les cinc reivindicacions per les quals fa campanya la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

En concret, el que es coneix com 'les cinc de la PAH' inclou la defensa de la dació en pagament retroactiva, un lloguer assequible, una moratòria dels desnonaments en els primers habitatges, augmentar el parc de l'habitatge social i acabar amb els talls dels subministraments bàsics. En una Catalunya independent no hi haurà desnonaments, segons Rufián, "no perquè siguem millors, sinó perquè intentem ser decents".

Així mateix, el cap de files d'ERC al Senat, Santiago Vidal, ha lamentat que la Generalitat hagi intentat pal·liar el problema de l'habitatge però "el govern espanyol hagi frenat totes aquestes mesures, malgrat que la Constitució garanteix el dret a l'habitatge digne", ja que "ha suspès l'expropiació de pisos buits amb finalitats especulatives, l'impost a entitats bancàries que no han volgut cedir pisos amb finalitat social, o que empreses energètiques hagin de garantir els serveis quan els serveis socials hagin determinat que hi ha famílies amb dificultats". De fet, Govern i entitats socials preparen ara una llei exprés per esquivar la suspensió de la llei d'emergència habitacional.

Vidal ha criticat també que l'estat espanyol estigui a la cua europea en habitatge social, ja que "a Alemanya el 24% del parc d'habitatge és públic, a la UE la mitjana és el 15% i a Espanya ho és el 3,2%". "¿S'han preguntat quants membres del govern espanyol o del Tribunal Constitucional s'han vist amb dificultats d'habitatge?", ha requerit el jutge, per argumentar el motiu que explicaria aquesta realitat.

Per això, ha detallat que ERC defensa que no hi hagi cap desnonament sense que s'hagi consensuat un habitatge de reallotjament; la possibilitat de dació en pagament en casos en què famílies es veuen en contra de la seva voluntat privades de seguir pagant; la prohibició de tallar serveis d'aigua, llum i gas, especialment en període d'hivern, si no hi ha mediació entre propietaris i llogaters; i la fixació d'una clàusula sostre en el pagament de l'habitatge –de mitjana, ha afirmat, les famílies hi destinen la meitat del sou.

Finalment, a preguntes de membres de l'Associació de Veïns de Sant Roc, la número quatre de la llista, la catalana d'origen uruguaià Ana Surra, ha lamentat el paper al qual s'han abocat molts immigrants que, després de ser desnonats, "ho han perdut tot menys el deute" i "estan al carrer i sense saber com pagar-lo". "Hi ha problemes de convivència, però és entre persones", ha afegit, i ha rebutjat que siguin els immigrants els que els provoquin.

stats