CAP AL 26-J
Microsites 19/06/2016

Tardà posa preu als vots d'ERC per investir Iglesias: "Has de convocar un referèndum a l'escocesa en un any"

El republicà afirma que un executiu que no reconegués el dret a decidir "no seria un govern d'esquerres, seria un govern de la vella política"

Roger Tugas
3 min
Tardà, en el míting a Granollers

GranollersQuan falta una setmana per a les eleccions espanyoles, i amb unes enquestes que apunten que Units Podem tindria serioses opcions de superar el PSOE, amb qui estaria a prop de sumar majoria, ERC ha posat preu als seus vots. "Pablo, si vols ser investit i vols ser president d'Espanya amb els vots republicans, ja ho saps, has de convocar un referèndum a l'escocesa en el termini d'un any", ha avançat el número dos de la candidatura, Joan Tardà, en un míting a Granollers (Vallès Oriental).

En aquest sentit, ha afirmat que el Govern i el Parlament no s'esperaran per avançar en el procés sobiranista i casaran "el fer-ho bé i el fer-ho de pressa". "I demanarem a l'esquerra espanyola que ens ajudi. Perquè les circumstàncies fossin al revés –amb un PP residual i la possibilitat de proclamar la Tercera República Espanyola–, què faríem els catalans? Ajudaríem o no?", s'ha preguntat Tardà, que ha afirmat que el seu partit donarà suport als canvis a escala estatal, sempre que aquests canvis comportin també l'exercici del dret a decidir".

Així, el republicà ha asseverat que els sobiranistes no renunciaran al procés, ja que té "un Govern independentista que ha contret uns compromisos amb Catalunya, desconnectar-nos en els propers catorze mesos". I és que, de fet, ha defensat que un eventual govern de canvi espanyol que no reconegués el referèndum "no seria un govern d'esquerres, seria un govern de la vella política". "Si vols enterrar la vella política, ja ho saps: referèndum a l'escocesa en un any", ha tornat a insistir Tardà.

D'altra banda, el número dos de la llista ha apuntat que "ningú pot acusar els catalans de no buscar el pacte, el pactisme ha format part de l'ADN dels catalans", els quals van votar l'Estatut "tot i que al Congrés van ribotejar-lo". "Quina va ser la resposta? Que no en tenien prou i el Tribunal Constitucional el va acabar de retallar!", ha criticat, i fins i tot ha recordat que "Francesc Macià va pactar per fer possible la República Espanyola", senyal que ERC sempre "ha ajudat" i "ha estat amb les forces progressistes i esquerranes espanyoles".

Així, ha assenyalat que els republicans sempre han "cregut que els pobles de la Ibèria podien viure en llibertat i fraternalment agermanats", però ara tenen "l'oportunitat de fer un gran salt endavant" per "garantir que tothom tingui les mateixes possibilitats de ser feliç" repartint "millor els diners" i també "viure en una democràcia de debò, que no estigui supeditada als poders financers".

Unitat per garantir feina i salaris dignes

Al seu torn, la número quatre de la llista, Ana Surra, ha criticat les polítiques d'estrangeria del govern espanyol, que vol "justificar que l'atur és culpa dels immigrants, quan la culpa és la reforma laboral". "Si ens uníssim per anar contra els responsables de no tenir feina, no només en tindríem, sinó que tindríem millors salaris", ha assegurat la uruguaiana d'origen, que, tanmateix, ha celebrat que a Catalunya "convivim en el respecte tots, aquest és el model català que volem que es reprodueixi a Europa, així no tindrem problemes amb el creixement de la ultradreta".

Així mateix, Surra ha afirmat que "reformar l'estat espanyol és impossible, o superdifícil, pràcticament una odissea", motiu pel qual els republicans han "optat per descartar aquesta possibilitat". "No podem esperar quatre, vuit o dotze anys perquè d'alguna manera algun grup arribi a ser primera o segona força, mentre que segueixin les altres forces que l'hi vulguin impedir". En aquest sentit, ha cridat els immigrants a "posar la seva veu en aquest procés", ja que tenen "aquesta possibilitat històrica".

Igualment, el diputat de Junts pel Sí i exlíder de Súmate, Eduardo Reyes, ha rebutjat que els catalans vulguin "governar Espanya", sinó que ha reclamat que "des d'Espanya deixin de governar Catalunya". "Som més que autosuficients, només rebem insults i, davant d'això, piquem pedra perquè els nostres fills no visquin pitjor que nosaltres", ha subratllat, i també ha destacat que "cada deu minuts, Catalunya ingressa a l'estat espanyol 300.000 euros que van i no tornen".

Finalment, el candidat d'ERC al Vallès Oriental, Manuel Bueno, ha defensat que els republicans són els únics que poden "garantir una Catalunya social i potent". "Ningú defensarà la Catalunya social com nosaltres, ni Podem ni PSC", ha assegurat, ja que "Podem està mentint, no té les majories qualificades ni ho vol fer Pablo Iglesias", mentre que "el PSC ha deixat de ser socialista". El també membre de Súmate –que s'ha definit com a xarnego– ha demanat que "Susana Díaz respecti el poble català, que al poble català hi ha sang seva, del poble andalús".

stats