El PSC proposa recuperar el ministeri de Cultura i reconèixer per llei la pluralitat lingüística

La cap de llista, Meritxell Batet, promet rebaixar l'IVA cultural al 10%

Núria Orriols
2 min
El PSC proposa recuperar el ministeri de cultura

BarcelonaRecuperar el ministeri de Cultura perquè pugui parlar "de tu a tu" amb la resta de departaments de govern espanyol, sobretot amb el ministeri d'Hisenda. Aquesta és una de les propostes estrella del PSC si Pedro Sánchez arriba a La Moncloa per tal de reconèixer un "rang simbòlic" al sector cultural, malgrat que part de les competències en aquest àmbit són de les comunitats autònomes.

En un diàleg a la seu del partit a Barcelona, la cap de llista socialista, Meritxell Batet, acompanyada de l'exministre Ángel Gabilondo i el segon tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha apostat per potenciar el sector que pot ser també un "motor de creixement" econòmic del país i pot propiciar un altre model productiu per sortir de la crisi. "Sense cultura no hi ha llibertat", ha dit la dirigent socialista que ha posat de manifest la necessitat d'un govern que doni importància al sector.

Gabilondo, al seu torn, ha fet una defensa aferrissada de les llengües maternes i també del català. "La llengua és convivència. Cap llengua és superior a una altra", ha sentenciat l'exministre que ha animat a que cadascú defensi la seva pròpia parla.

En aquest context, Batet ha anunciat que el PSOE impulsarà una llei de reconeixement del plurilingüisme a l'Estat, una qüestió que consideren clau per desenvolupar les "singularitats" que recull la Constitució espanyola en relació al català, el gallec i l'euskera. "Cal plasmar en una llei la diversitat lingüística [a Espanya]", ha dit la candidata socialista que ha comptat amb l'aval de Collboni. Aquesta nova norma hauria de promoure totes les llengües oficials com a "patrimoni cultural" de l'Estat.

Reducció de l'IVA

Una altra de les promeses del PSC és revertir la reforma del PP en l'àmbit de l'IVA cultural i reduir-lo al 10% i el 4% pels llibres. També s'ha compromès a impulsar un estatut de l'artista que reculli la singularitat d'aquest ofici en l'àmbit de la contractació, les pensions o l'atur i a promoure una llei d'accés a la cultura per garantir que tan els infants com la gent més gran. Totes aquestes propostes han d'anar acompanyades -ha dit Batet- d'un increment de recursos destinats a la cultura

stats