Formació i empresa
Especials 01/10/2022

10 anys de la FP Dual de BASF, una porta oberta al món laboral

La companyia continua apostant per un programa educatiu únic que garanteix feina a pràcticament el 100% de l’alumnat

4 min
Grup d'alumnes i professors de la FP dual transnacional de BASF

Aquest curs 2022-2023 s’està desenvolupant la desena edició de l'FP Dual transnacional de BASF, un projecte únic i pioner que es va iniciar el 2012 i que aquest any acull una nova promoció de 21 estudiants a l'IES Comte de Rius de Tarragona. Aquests estudis permeten la realització del Cicle Formatiu de Grau Superior de Química Industrial combinat amb classes d'alemany diàries i pràctiques nacionals i internacionals. La durada és de 2 anys i 4 mesos, dels quals 9 mesos són d'estada pràctica als centres de producció del Grup a Tarragona i Ludwigshafen (Alemanya). Els alumnes que superen amb èxit el programa opten a llocs vacants com a operador de planta química de BASF a Alemanya. Com explica Rosa Marsal, responsable de talent i cultura de BASF a Espanya, el programa va néixer després de més 20 anys promovent "intercanvis entre estudiants de l’institut i les nostres instal·lacions a Alemanya, amb estades curtes de 2 o 3 setmanes. Amb el pas del temps, i veient les taxes d’atur juvenil tan altes que hi havia a Espanya en contraposició amb la dificultat que tenien a Alemanya per trobar personal, vam optar per impulsar aquesta FP, que va ser pionera a l’hora d’establir una col·laboració internacional".

Narcís Almena, director de l'Institut Comte de Rius, explica que "vam acceptar fer aquesta FP dual perquè era un projecte que integrava tots aquells objectius que preteníem assolir en la FP: formació dual en una empresa capdavantera del sector químic, aprenentatge d'una segona llengua estrangera, mobilitat i lloc de treball assegurat pels alumnes. A més, l’experiència ens ha servit per enriquir els mòduls professionals que impartim. Hi ha una participació de l'empresa en la formació dels alumnes no solament quan estan fent l'estada dual amb ells sinó també quan estan formant-se a l'Institut (tallers i xerrades d'experts d'empresa, visites pràctiques adaptades a les necessitats dels alumnes....)".

Aquest model de formació professional s'inspira en models existents a països com Alemanya, Suïssa, Dinamarca o Àustria. L'empresa assumeix un paper actiu en la formació, tant en l'elaboració dels plans d'estudi, com en la valoració posterior dels alumnes. El valor afegit de l'FP Dual de BASF és el component internacional, amb pràctiques a l'estranger, així com l'aprenentatge de la llengua alemanya, del qual la companyia se'n fa càrrec. "Estem contents de com ha anat evolucionat el programa –explica Marsal–. No hem hagut de fer molts canvis perquè funciona molt bé, però ens hem anat adaptant i incorporant millores, com la figura de la parella de conversa en alemany. El millor és veure com evolucionen els estudiants. Fan un canvi personal extraordinari. Aquí aprenen coneixements, però també a treballar i a viure en un món desconegut amb un idioma que no coneixen. El ritme d’estudi i les incerteses fan que sigui un programa exigent que demana temps i preparació, però el resultat compensa". Narcís Almena, per la seva banda, destaca la resposta positiva dels alumnes: "Sempre han estat molt motivats i enfocats en el projecte. Han participat en el projecte al voltant de 200 alumnes i els índexs de titulació i inserció laboral són del 99%".

Creix la presència de dones

En un context sectorial tradicionalment masculinitzat, la presència de dones en posicions d’operadora de planta continua sent l’assignatura pendent del sector. En aquesta promoció, les dones representen el 30% de l’alumnat, una xifra que ha anat creixent des dels inicis del projecte, quan era de només el 15%. Una tendència a l’alça que respon al compromís de la companyia per la igualtat de gènere. La responsable de talent i cultura de BASF a Espanya, assegura que aquest és un dels grans reptes que es marquen: "A poc a poc anem tenint més dones estudiant el cicle. A les aules es veu més que a les empreses perquè el ritme de rotació de la química és molt baixet. Tenim molta contractació indefinida i molt poca gent que marxa del sector. Però a poc a poc es va visibilitzant i és bo que cada vegada hi hagi més noies que s’apuntin a fer el curs. No es tracta forçar ningú, però no volem que algú posi el fre abans de conèixer aquesta opció. Hem de fer un esforç per donar a conèixer les característiques de la feina, perquè vegin que la poden fer tant nois com noies". El director de l’IES Comte de Rius afegeix que "el fet que les primeres alumnes completessin la formació amb èxit i l'automatització de moltes de les tasques fa que la feina de l'operador de planta sigui més propera a les dones. Per sort, cada cop és més normal tenir noies als cicles ja no de química sinó de totes les titulacions de famílies cientificotècniques d'FP".

Una d’aquestes alumnes és la Zaraiz Fernández, que va arribar a la FP Dual de BASF després d’haver passat per la universitat i que actualment està fent el segon curs del cicle. La seva experiència personal li permet fer una reflexió interessant: "A la gent de la meva generació (1992) ens havien ficat al cap que anar a la Universitat havia de ser el nostre objectiu, i que fer una FP semblava una mica inferior. A dia d'avui, puc dir, després d’haver anat a la universitat i de fer un màster oficial, que se surt molt més preparat d'una FP, i, per descomptat, amb moltes més oportunitats laborals". Fernández reconeix que el fet de tenir gairebé garantida una feina en acabar els estudis va ser decisiu per apuntar-s’hi i assegura que "estudiem relaxats, sense competència entre nosaltres, i donant-ho absolutament tot per demostrar a l'empresa que realment mereixem tot allò que ens ofereixen". Fins ara només ha estat un mes a Alemanya fent pràctiques, però assegura que està desitjant "que arribi el mes de maig per començar a treballar a BASF Alemanya".

En primera persona
  • Ezequiel Cebrián. Alumne de la 8a edició "Tenia coneguts que havien cursat aquesta FP Dual i m'havien parlat de tot el que oferien. Em va agradar tot el que em van explicar i, sobretot, que en acabar el període de pràctiques t'oferien un contracte laboral indefinit. Difícilment a Espanya t’ofereixen un contracte laboral indefinit amb bones condicions laborals que et permeti pensar en el futur. Va ser una gran experiència. Et donen la possibilitat d'aprendre un idioma, un ofici, conèixer món, conèixer gent nova i viatjar. Des del punt de vista professional, que l'empresa inverteixi en tu per ensenyar-te un idioma nou, que és una cosa que ja és per sempre, i ensenyar-te una professió nova i especialment com funcionen les coses a BASF, és una passada. Fan tot el possible perquè estiguis a gust i això és d'agrair, molt poques empreses ho fan".
  • Zaraiz Fernández. Alumna de la 9a edició "M'havien parlat molt bé del projecte que realitzava BASF. El que més m'atreia del programa era: el sou en acabar i treballar a Alemanya amb un contracte fix, una cosa impensable a Espanya. També el fet de poder conèixer una nova cultura i país i aprendre un idioma nou. Aquesta FP m’ha aportat moltíssim coneixement; estic aprenent un ofici, tant de manera teòrica com pràctica, acompanyada d'uns professionals com són els meus professors al Comte de Rius. A més, als meus 30 anys, estic creixent com a persona. He sortit de la meva zona de confort, pensava que sempre viuria al mateix lloc, i ara, estic formant-me per marxar a Alemanya a crear una nova vida. Recomano cursar aquests estudis perquè BASF ofereix una formació professional incomparable, amb una oportunitat d'aprendre un nou idioma i conèixer una nova cultura, cosa que altres FP no ofereixen".
  • Alejandro Matas. Alumne de la 9a edició "Tenia ganes de formar-me al sector químic industrial i aprendre un nou idioma. Amb el programa de FP Dual de BASF podia fer totes dues coses. L'experiència fins ara (estic fent el segon curs), m'està semblant increïble. És veritat que és un programa dur, però val la pena. En un sol any he crescut molt personalment i he après a treballar sota pressió, que és una cosa que valoro molt. Fins ara he fet un mes de pràctiques a Alemanya i l'experiència va ser molt gratificant. Les instal·lacions a Ludwigshafen són impressionants i vam poder posar en pràctica allò que havíem après el primer any del programa. Aquests estudis em semblen una oportunitat única. Crec que quant a condicions aquest programa és únic, i a escala personal, m'ha fet adonar que si vull, puc".
stats