Publicitat
Publicitat

LES REVOLTES AL MÓN

Revolta a Líbia: les dates clau

El règim de Gaddafi ha trigat sis mesos a perdre el control del país des que el 17 de febrer van arrencar les protestes contra el dictador. Dos mesos després ha caigut el dictador

17 de febrer. Comença la revolta
Després de la caiguda de Ben Ali a Tunísia i de Mubàrak a Egipte, s'organitzen manifestacions massives a Bengasi, Derna, Ajdabia i Zintan contra la detenció d'un advocat defensor dels drets humans. Les protestes coincideixen amb el cinquè aniversari de l'última gran manifestació contra Gaddafi a Bengasi. La policia dispara contra els manifestants i causa una dotzena de morts.

20 de febrer. Els rebels prenen Bengasi
Després de forts combats, amb centenars de morts, els rebels controlen la segona ciutat del país, així com Baida i Tobruk. La temuda brigada de Khamis, una de les més ben equipades de Líbia, cau a mans dels insurgents a Bengasi. El règim continuarà bombardejant l'autoproclamada capital rebel, però no podrà recuperar-la.

10 de març. Gaddafi bombardeja Brega i recupera Zaouia
Les forces lleials a Gaddafi aturen l'avenç rebel i aconsegueixen victòries militars estratègiques, entre les quals els enclavaments petroliers de Brega i i Ras Lanuf. La revolta a Zaouia és esclafada i el règim aconsegueix controlar el front de l'oest.

19 de març. Comença la intervenció de l'OTAN
El Consell de Seguretat de l'ONU imposa una zona d'exclusió aèria i una resolució cridant a una intervenció militar internacional per protegir els civils. Això empara els atacs de l'OTAN amb suport logístic del Qatar i els Emirats Àrabs. Avions francesos comencen els bombardejos i els segueixen britànics i nord-americans.

15 de maig. Gaddafi perd Misurata
Després de tres mesos sota setge, amb centenars de morts i manca de subministraments bàsics, la ciutat costanera de Misurata veu la retirada de les tropes de Gaddafi. Les ONG internacionals havien alertat que la població es trobava en una situació límit. L'OTAN no intervé a la ciutat fins a finals d'abril. Després el front de l'est es mou contínuament, perquè els rebels no poden mantenir el territori alliberat davant les contraofensives del règim.

28 de juliol. Avenç rebel per l'oest
Amb el front de l'est estancat, els rebels aconsegueixen els primers avenços per l'oest. Tallen les principals vies de subministrament de Trípoli. Atrinxerats a les muntanys de Nafusa aconsegueixen recuperar ciutats estratègiques que aïllen la capital de Tunísia.

20 d'agost. La batalla per Trípoli
En una operació llampec que ha rebut el suport de les forces de l'OTAN, els rebels avancen ràpidament cap a la capital, Trípoli, i dominen pràcticament tots els barris en dos dies de lluita.

22 de setembre. Cau Sebha
El Consell Nacional de Transició anuncia la caiguda de Sebha, un dels tres enclavaments de Líbia encara sota control del règim.

17 d'octubre. Beni Walid en mans dels rebels
Cau la segona població encara en mans de Gaddafi. Tots els esforços se centren en fer caure Sirte, el feu del dictador.

20 d'octubre. Mort del dictador
L'exèrcit rebel, després d'un llarg setge, entra a Sirte on troba Gaddafi i mor de les ferides que li fan.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT