Crisi nuclear
Especials 05/05/2011

Dotze enginyers treballen en torns de deu minuts dins del reactor número 1 de Fukushima

És el primer cop que es pot accedir a l'edifici des del desastre. El balanç de morts gairebé arriba als 15.000

Agències
2 min
El president de Tepco va ser increpat pels residents en un centre d'acollida. AFP

TòkioEls treballadors que intenten estabilitzar la central nuclear de Fukushima han entrat al reactor número 1 aquesta matinada. És la primera vegada des del terratrèmol i el tsunami de l'11 de març, que va devastar el Japó, que els operaris poden accedir a l'edifici, per instal·lar-hi sistemes de ventilació que filtrin el material radioactiu que surt a l'atmosfera. Aquesta operació permetrà abaixar els nivells de radiació a l'interior del reactor i aleshores es podrà començar a reparar el sistema de refrigeració, per reduir la temperatura i evitar que el nucli es fongui. Actualment els reactors s'estan refredant amb aigua i les càmeres instal·lades en robots que ja eren a dins l'edifici han constatat que no hi havia filtracions d'aigua radioactiva.

Tepco, la companyia que gestiona la planta, ha informat que 12 treballadors han entrat amb equips de protecció i sistemes de ventilació i que treballaran en torns de 10 minuts. Assegura que no estaran exposats a nivells de radiació superior als 3 millisieverts, molt per sota dels 49 mil·lisieverts per hora detectats el passat 17 d'abril. Tepco espera completar l'operació al llarg del dia.

Tres reactors més es troben en una situació semblant. A més hi ha una gran fuita d'aigua radioactiva desigual al reactor número 2, que Tepco intenta contenir i emmagatzemar de forma segura. Tepco ha anunciat que podria controlar la crisi i posar la planta en aturada freda cap a finals d'any, una data de la qual dubten molts experts. S'ha establert una zona d'evacuació de 20 quilòmetres al voltant de la planta per evitar l'exposició a alts nivells de radiació. Dimecres la gent d'un centre d'acollida temporal va encarar-se amb el president de Tepco, Masataka Shimizu, que els va anar a visitar, acusant-lo de mentir sobre els nivells de seguretat de la planta.

Fins ara s'ha confirmat la mort de 14.785 persones al terratrèmol i tsunami que el va seguir. Encara hi ha un total de 10.271 desapareguts, segons les estadístiques policials. El cost de la reconstrucció s'ha xifrat en 300.000 milions de dòlars.

stats