Publicitat
Publicitat

Crisi nuclear

Continuen els esforços per controlar la planta

Dotze enginyers treballen en torns de deu minuts dins del reactor número 1 de Fukushima

És el primer cop que es pot accedir a l'edifici des del desastre. El balanç de morts gairebé arriba als 15.000

Els treballadors que intenten estabilitzar la central nuclear de Fukushima han entrat al reactor número 1 aquesta matinada. És la primera vegada des del terratrèmol i el tsunami de l'11 de març, que va devastar el Japó, que els operaris poden accedir a l'edifici, per instal·lar-hi sistemes de ventilació que filtrin el material radioactiu que surt a l'atmosfera. Aquesta operació permetrà abaixar els nivells de radiació a l'interior del reactor i aleshores es podrà començar a reparar el sistema de refrigeració, per reduir la temperatura i evitar que el nucli es fongui. Actualment els reactors s'estan refredant amb aigua i les càmeres instal·lades en robots que ja eren a dins l'edifici han constatat que no hi havia filtracions d'aigua radioactiva.

Tepco, la companyia que gestiona la planta, ha informat que 12 treballadors han entrat amb equips de protecció i sistemes de ventilació i que treballaran en torns de 10 minuts. Assegura que no estaran exposats a nivells de radiació superior als 3 millisieverts, molt per sota dels 49 mil·lisieverts per hora detectats el passat 17 d'abril. Tepco espera completar l'operació al llarg del dia.

Tres reactors més es troben en una situació semblant. A més hi ha una gran fuita d'aigua radioactiva desigual al reactor número 2, que Tepco intenta contenir i emmagatzemar de forma segura. Tepco ha anunciat que podria controlar la crisi i posar la planta en aturada freda cap a finals d'any, una data de la qual dubten molts experts. S'ha establert una zona d'evacuació de 20 quilòmetres al voltant de la planta per evitar l'exposició a alts nivells de radiació. Dimecres la gent d'un centre d'acollida temporal va encarar-se amb el president de Tepco, Masataka Shimizu, que els va anar a visitar, acusant-lo de mentir sobre els nivells de seguretat de la planta.

Fins ara s'ha confirmat la mort de 14.785 persones al terratrèmol i tsunami que el va seguir. Encara hi ha un total de 10.271 desapareguts, segons les estadístiques policials. El cost de la reconstrucció s'ha xifrat en 300.000 milions de dòlars.


Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT