SOCIETAT
Especials 13/08/2012

Gràcia es guarneix de festa amb menys subvencions per les retallades

Els carrers ultimen els preparatius de la festa major, que començarà aquest dimecres

Marta Pinzolas
3 min
Els veïns treballen en els guarniments del carrer Fraternitat de Baix, amb uns decoratius basats en la música

BarcelonaUnes teles vermelloses fan de sostre. Tallades idènticament i molt ben cosides per les veïnes del carrer, aguanten diverses làmpades de sostre que, fetes amb ampolles de plàstic, pretenen il·luminar el saló. Mentrestant, a l'exterior, unes muntanyes rocalloses construïdes amb boles de diaris recreen el paisatge feréstec propi de l'oest més hollywoodià. I és que aquest any, els veïns del Verdi del mig han decidit transportar el carrer molt lluny, fins al 'far west'. Amb aquests decorats aspiren a recuperar la posició que durant deu anys havien aconseguit al rànquing de carrers decorats i l'any passat van perdre: entre els cinc primers finalistes. "L'any passat vam quedar sisens", ha confessat Susana Font, membre de la junta, que ha explicat que "els guarniments han pujat de nivell, ens han superat i, per tant, aquest any decorar el carrer és un repte per a nosaltres”.

També s'ho prenen amb aquesta intensitat els veïns de Fraternitat de Dalt, que sempre queden a les posicions de la cua. Enguany, però, "hem tingut noves incorporacions, ja que se'ns ha unit gent jove del carrer Tordera amb idees noves i moltes ganes de fer coses", ha explicat Albert Capel, president de la junta del carrer, que ha afegit alegrement que "la festa és viva al carrer Fraternitat". Amb 7.500 ampolles de plàstic tallades, aplanades, pintades i enganxades deixaran els visitants bocabadats. La lluna donarà l'entrada a la nit, mentre que el sol, custodiat per colors taronges, vermells i grocs, deixarà pas al dia. Per estalviar, "les actuacions ens les farem nosaltres, perquè som del teatre", ha fet saber Capel, per qui la crisi sobretot es notarà aquest any en les subvencions, que s'han vist afectades per les retallades.

Uns metres més enllà, una gramola gegant espera els curiosos. És l'encarregada de rebre'ls i donar-los la benvinguda al carrer Fraternitat de Baix, que aquest any es prepara amb l'orgull d'haver guanyat el primer premi l'edició anterior. La decoració és feta amb gramoles, ballarines i una representació gràfica sobre què és la música per a ells. Segons Marta Soteras, membre de la junta del carrer, "no ens plantegem guanyar. Ens agrada la festa major i fem la festa major per divertir-nos". Del mateix parer són els veïns del carrer de la Llibertat, que es convertirà en una passarel·la de moda i en un taller de costura, i els del carrer Progrés, que han reutilitzat armaris abandonats al barri, diaris, fustes i filats de galliner per situar els visitants dins la pel·lícula 'La guerra de les galàxies'.

Al carrer Camprodon, on ja treballen des del setembre passat, han reutilitzat gairebé tot el material d'altres anys i l'han fet servir per donar forma a gelats gegants i flors de jardí. Tot i que a l'edició anterior van quedar últims, el president de la junta del carrer, Antonio Moya, està molt content, ja que han recuperat la tradició dels decoratius després de set anys de no fer-ho. En canvi, al carrer Joan Blanques de Dalt, aquest any és dels que menys han reutilitzat. "Això és perquè hem volgut canviar", ha explicat Ricard Estruch, membre de la junta i president de la Fundació de la Festa Major de Gràcia. Enguany envoltaran el carrer d'un núvol amb motiu de la cançó 'Un núvol de contes', de Santi Vendrell. "Dins del núvol −ha fet saber Estruch− cadascú es podrà imaginar el seu conte".

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Tot plegat ha d'estar llest aquest dimecres a les vuit del matí, que és quan començarà la setmana de festa que ja es respira al barri de Gràcia i que s'espera amb molta il·lusió. "Forma part de la nostra vida, és un sentiment", ha confessat Estruch, i ha afegit que "la festa major és una cosa especial per a nosaltres i volem que ens la respectin”.

stats