LÍBIA
Especials 14/04/2011

L'OTAN demana als països aliats més avions per l'operació a Líbia

Rasmussen diu que l'Aliança precisa d'alguns caces més per desenvolupar la missió amb èxit. Espanya és el primer país que deixa clar a Berlín que no incrementarà la participació a Líbia

Efe
1 min

BerlínEl secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha admès que l'organització necessita més avions preparats per fer bombardejos de "precisió" a Líbia per poder eliminar objectius del règim de Muammar al-Gaddafi.

Rasmussen s'ha mostrat "confiat" en el fet que els països de l'Aliança i els seus socis a Líbia responguin a aquesta crida, tot i que ha reconegut que encara no ha aconseguit cap compromís en ferm després de la reunió de ministres d'Exteriors de l'OTAN que se celebra a Berlín.

Segons el responsable aliat, l'OTAN té "en conjunt tots els actius necessaris per desenvolupar la missió" a Líbia, però precisa d'alguns caces més amb capacitat per atacar amb precisió les unitats de Gaddafi que s'amaguen a les zones més poblades, per evitar baixes civils.

Segons fonts diplomàtiques, faltarien una mica més d'una desena d'avions d'atac suplementaris, després que aquesta setmana se sumessin sis nous caces britànics a l'operació.

Des de fa uns dies, França i el Regne Unit, que porten el gruix d'aquest tipus d'accions, han reclamat amb insistència més recolzament dels socis de l'OTAN, que es limiten a Líbia a tasques de vigilància i control. Tot i això, l'OTAN encara no ha rebut noves ofertes.

Espanya, que no té autorització per disparar sobre territori libi, ha estat el primer país que ha deixat clar avui a Berlín que no té previst incrementar la seva participació a Líbia.

stats