FORMACIÓ, SALÓ DE L'ENSENYAMENT
Especials 20/03/2012

Més alumnes de batxillerat i ESO van a l'estranger

Uns 3.000 alumnes d'ESO i batxillerat de tot l'Estat estan fent el curs 2011-12 en una escola d'un altre país. Una opció per aprendre idiomes que cada cop atreu més adolescents i que es preveu que pujarà un 20%.

S.s.
3 min
El senyal que als Estats Units indica als conductors la proximitat d'una escola.

BARCELONA.L'any acadèmic a l'estranger ha deixat de ser una prerrogativa de la universitat. La consciència cada cop més estesa de la importància d'aprendre bé un idioma estranger, especialment l'anglès, porta cada cop més nois d'educació secundària obligatòria (ESO) i de batxillerat a voler fer un curs escolar en un altre país.

Tot i que no totes les famílies s'ho poden permetre -un any escolar d'aquest tipus oscil·la entre els 8.000 i els 16.000 euros-, a tot l'Estat ja hi ha 3.000 alumnes de secundària que aquest curs 2011-2012 l'estan fent fora de l'Estat. L'Agrupació Educativa de Cursos Acadèmics a l'Estranger (Aecae), que serà al Saló de l'Ensenyament, preveu que aquesta xifra augmenti un 20% el curs que ve. Ara com ara, uns 630 alumnes són catalans (el 21%), mentre que la comunitat autònoma amb més estudiants de secundària en aquests tipus de programa és Madrid, amb el 40%.

Els Estats Units i Irlanda

Els Estats Units és el gran triomfador en les preferències dels adolescents espanyols. Hi han anat el 80% dels aproximadament 2.800 alumnes que aquest any han triat un país de llengua anglesa (el 95% del total), mentre que un 14% han optat per Irlanda i un 6% per la Gran Bretanya. Amb tot, els països de parla alemanya i francesa han tingut un lleuger creixement, segons dades de l'Aecae, que ho atribueix al mal moment econòmic, ja que un curs escolar a Alemanya o França costa uns 8.000 euros, mentre que anar a Irlanda pot pujar fins als 13.000 euros, i a la Gran Bretanya, fins als 11.000. Els que són més cars són els cursos escolars al Canadà, on els preus se situen sobre els 16.000 euros. Les famílies que opten per enviar els fills a una escola pública dels Estats Units paguen entre 8.000 i 8.500 euros. L'organització -que agrupa entitats homologades per organitzar aquestes estades a l'estranger- argumenta que és "una quantitat considerablement més baixa que la que s'hauria de gastar una família en classes fora de l'horari escolar perquè els fills assolissin el domini de la llengua". Amb aquesta experiència l'assoleixen en un curs. En funció del país o del programa que trien, els alumnes han de complir uns requisits o uns altres. Per anar als Estats Units, per exemple, cal tenir entre 15 i 18 anys i, a més, les escoles demanen un bon expedient acadèmic i un nivell acceptable d'anglès.

Cada cop més joves

Avui, el 52% dels nois que marxen a l'estranger a estudiar són de batxillerat, menys que fa uns anys. La mitjana d'edat dels nois que escullen aquests programes -que els permeten aprendre idiomes i viure una experiència escolar diferent- ha baixat força i si abans la majoria d'alumnes ho feien l'últim curs de batxillerat, previ a la selectivitat, cada cop hi ha més alumnes d'ESO que es decideixen a fer el pas. A més, segons les dades de l'Aecae, el 56% dels alumnes que van fer el curs 2010-2011 a l'estranger eren noies, el 78% de les quals van escollir anar a un centre públic i el 95% van escollir viure amb una família d'acollida.

Els estudis d'un any escolar a l'estranger es convaliden de manera automàtica fins a tercer d'ESO, però a partir de quart cal tramitar-la. Per accedir als programes, els estudiants han de passar un examen de l'idioma i una entrevista personal, a més de presentar les notes dels últims tres anys i, en segons quins països, un informe de vacunació i cartes de presentació.

stats