Líbia

La població, al límit

L'ONU no vol tropes per terra per protegir l'ajuda humanitària a Líbia

Rebutja l'oferta de França i Alemanya d'enviar soldats. Alerta contra el perill de confondre les operacions militars i les tasques de socors a la població

Valerie Amos, cap d'ajuda humanitària de l'ONU, ha afirmat aquesta matinada que no necessita tropes de terra per protegir els lliuraments d'ajuda a Líbia. És la resposta de l'organisme internacional a l'enviament d'assessors militars per part de França, la Gran Bretanya i Itàlia als rebels que s'enfronten a les tropes de Gaddafi. Amos ha alertat a més dels perills d'esborrar les fronteres entre les operacions militars i les humanitàries.

"La nostra responsabilitat és treballar per salvar vides i fer arribar l'ajuda de manera imparcial", ha recordat la responsable de l'ONU. "Les escortes militars podrien posar en perill els treballadors humanitaris i el lliurament de l'ajuda", ha afegit. "Hem de tenir molta cura amb això i assegurar-nos que els límits no es desdibuixen."

L'ONU recorda que les autoritats del règim de Gaddafi han acceptat l'establiment del corredor humanitari i que, com que no s'ha arribat a un alto el foc, l'accés a ciutats com Misurata, assetjada pels bombardeigs de les tropes lleials al coronel des de fa sis setmanes, dependrà de la intensitat dels combats. Si finalment la situació sobre el terreny no permet treballar als cossos humanitàris, l'ONU demanarà ajuda militar a la Unió Europea.