PRÒXIM ORIENT
Especials 26/06/2012

L'OTAN dóna suport a Turquia en la crisi amb Síria

Erdogan eleva el nivell d'alerta militar, però matisa que no busca una resposta armada a la crisi del caça abatut. Els rebels informen de forts combats als afores de Damasc

Agències
2 min

Brussel·lesEl primer ministre truc, Recep Tayyip Erdogan, ha elevat el nivell d'alerta militar del país com a resposta a l'atac de divendres de l'exèrcit sirià contra un caça turc. Erdogan ha dit que si les tropes sirianes amenacen les fronteres del seu país "se les considerarà una amenaça militar".

Els ambaixadors de l'OTAN han celebrat aquest dimarts una reunió extraordinària a petició de Turquia per analitzar la crisi. El secretari general de l'Aliança, Anders Fogg Rasmussen, ha declarat que són solidaris amb el govern turc i ha considerat l'atac "inacceptable". Ankara invoca l'article 4 del tractat de l'Aliança, que preveu el dret de qualsevol estat membre a convocar consultes si sent amenaçada la seva seguretat. En una carta al Consell de Seguretat de l'ONU, Turquia ha qualificat el règim de Baixar al-Assad d'"amenaça seriosa per a la pau i la seguretat a la regió", tot i que no reclama a l'organisme cap actuació immediata.

Ankara i Damasc discuteixen si l'avió, un F4 Phantom, es trobava dins de territori sirià o en espai aeri internacional quan va ser abatut divendres. Síria ha intentat rebaixar la tensió assegurant que no tenia intencions hostils contra Turquia. El govern turc ha reconegut que l'aparell va violar accidentalment l'espai aeri sirià. El vice primer ministre turc, Bulent Arinc, ha assegurat que l'episodi "no quedarà impune", però ha matisat que Turquia no busca una resposta militar. Aquest dimarts s'espera una intervenció al Parlament del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan.

Combats als afores de Damasc

Mentrestant, fonts de l'oposició siriana informen de combats contra la guàrdia republicana en suburbis de Damasc, Qadsaya i Al-Hama, a només 8 quilòmetres del centre de la capital, fins ara un bastió del règim.

stats