Especials 06/09/2013

L'ANC crida Unió a sumar-se a una cadena humana que "no és contra Espanya"

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha apressat el president de la Generalitat, Artur Mas, a convocar "com més aviat millor" una consulta d'autodeterminació

Efe
3 min
Carme Forcadell a la seu de l'ANC a Barcelona.

BarcelonaLa presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha fet avui una última crida a Unió a sumar-se com partit a la cadena humana de l'11 de Setembre, una iniciativa que sosté que "no és contra Espanya", encara que sigui una manifestació independentista.

En una entrevista a Efe, la líder d'aquesta plataforma independentista nascuda de la societat civil ha apressat així mateix el president català, Artur Mas, a convocar com més aviat millor una consulta d'autodeterminació i ha assegurat que la seva organització treballarà perquè el procés no s'allargui més enllà del 2014.

"Tothom sap que es vol convocar una consulta i aquesta situació actual d'indefinició no afavoreix a ningú, perquè la gent necessita saber què passarà", ha assenyalat Forcadell en un moment en el qual Mas planteja com a escenari alternatiu unes eleccions plebiscitàries el 2016 si l'Estat impedeix la consulta el 2014.

Forcadell ha advocat perquè la consulta catalana es convoqui abans del referèndum escocès −18 de setembre del 2014− i, si pot ser, de forma acordada amb l'Estat, però si no és possible, s'hauria de, segons el seu parer, passar a una declaració d'independència, unes eleccions plebiscitàries o les dues coses sense dilatar més els terminis.

Funcionària de la Generalitat, activista per la llengua catalana i militant d'ERC, Forcadell, com a presidenta de l'ANC, va ser una de les cares més visibles de l'organització de la multitudinària manifestació de l'11 de Setembre del 2012 que va recórrer els carrers de Barcelona amb el lema "Catalunya, nou estat d'Europa".

En aquesta ocasió, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, es va sumar a la mobilització a última hora per reclamar el pacte fiscal, que després Artur Mas no va aconseguir del president del Govern, Mariano Rajoy, fet que, juntament amb la manifestació, va precipitar l'avançament electoral.

Aquest any, l'ANC ha organitzat una cadena humana al llarg de 400 quilòmetres del litoral català que compta, per ara, amb més de 350.000 inscrits i pràcticament tots els trams coberts, encara que els organitzadors no abaixen la guàrdia i insisteixen a desplaçar participants al sud de Catalunya, perquè allà hi ha zones menys concorregudes.

Forcadell defensa que l'ANC, la principal organització popular independentista de Catalunya, no actua "contra Espanya", sinó que "respecta tots els pobles, també l'espanyol", però busca la secessió amb el convenciment que tenir un estat català seria el més beneficiós, des del punt de vista econòmic i social, per als catalans.

L'ANC ha batejat la cadena com Via Catalana cap a la Independència, una denominació que aquesta organització rebutja modificar per incloure partits favorables al dret a decidir i que no necessàriament són independentistes.

Segons Forcadell, encara que el lema és la independència, "el primer objectiu" de l'ANC és aconseguir que es convoqui la consulta i, amb això, "hi ha coincidència amb Unió", ha dit, així com amb altres forces que no van a la cadena, com el PSC i ICV.

Unió, PSC i ICV són favorables a una consulta d'autodeterminació a Catalunya, però a les seves files hi ha diferents sensibilitats en el debat sobiranista, mentre que les altres dues forces favorables a la consulta, CDC i ERC, aposten obertament per l'independentisme i s'han bolcat en la cadena.

Forcadell ha descartat que el lema independentista de la cadena humana contribueixi a generar divisió, perquè aquesta ja existeix: "Ja hi ha sobiranistes, unionistes i dubtosos, i una de les nostres tasques és dirigir-nos a aquells que dubten, per dir-los que això és un projecte de país que ens donarà una millor qualitat de vida".

I és que Forcadell no entén la independència "com un fi pel seu compte", sinó com "un mitjà per tenir més eines per sortir de la crisi", la qual cosa, segons el seu parer, podria proporcionar el fet de tenir un Estat propi.

D'aquesta manera, l'independentisme "no està tan vinculat al sentiment de pertinença, sinó que és un projecte de ciutadania", de manera que "no és incompatible sentir-se espanyol i català a la vegada i voler la independència", sosté la presidenta de l'ANC.

Forcadell ha lamentat que Mas hagi optat per no participar a la cadena humana i rebre el mateix dia 11 els organitzadors al Palau de la Generalitat abans que es formi la Via Catalana, però veu això millor que el que va fer el president l'any passat, que va rebre els membres de l'ANC dies després de la manifestació.

stats