Sònia Serrano Subirà: “La sostenibilitat és una gran ocasió perquè les empreses siguin més eficients, més competitives i més resilients”

2 min
Sònia Serrano Subirà és gestora de sostenibilitat a BBVA Catalunya

Per què la sostenibilitat és ja una peça clau per salvar el planeta però també per a les empreses?

— Més enllà de per salvar el planeta, la sostenibilitat és una gran oportunitat per a les empreses per ser més eficients, més competitives i més resilients, tant en el context actual com per fer front a futures crisis.

I les empreses en són conscients d’aquest escenari?

— Ho són en gran mesura, però veiem que hi ha cert desconeixement de les més petites sobre el fet que ser sostenibles les pot fer més rendibles, ja que en general creuen que ser sostenible és car, però no és així.

Des de BBVA, ¿com ajudeu en la transició ecològica a les empreses?

— A BBVA, a més de donar-los suport amb solucions de liquiditat i finançament, volem acompanyar els nostres clients en la seva recuperació. Per això, els donem els coneixements i les solucions necessàries perquè els seus negocis puguin tenir una recuperació ràpida i de forma sostenible.

Fa anys que BBVA treballa per ser líder en transformació digital. La digitalització ajuda a la sostenibilitat?

— Per descomptat. BBVA ha estat el primer banc del món en fer servir analítica de dades per calcular la petjada de carboni de les empreses;és un primer pas per implementar accions que ajudin a reduir les despeses en energia. En aquesta línia, hem arribat a un acord amb l’Associació Nacional d’Empreses de Serveis Energètics (ANESE) i amb ATEINSA per ajudar les nostres empreses clients a prendre mesures d’estalvi energètic i a gestionar subvencions en aquest àmbit.

Quant pot arribar a estalviar una empresa si aconsegueix ser eficient energèticament?

— Amb inversions per a la renovació dels equips de producció, la implantació d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic i l’adopció de pràctiques de gestió energètica més avançades, les empreses poden reduir de manera significativa les seves despeses en energia i millorar la seva rendibilitat. En base a casos reals de projectes realitzats en diferents sectors, els estalvis es podrien situar entre el 10% i el 45% de la despesa energètica. 

Quin és el compromís de BBVA amb la sostenibilitat?

— A BBVA vam adquirir el Compromís 2025, basat en tres línies d’actuació: finançar per contribuir a frenar el canvi climàtic i aconseguir l’assoliment dels ODS amb la mobilització de 100.000 milions d’euros entre els anys 2018 i 2025; integrar els riscos ambientals i socials associats a l’activitat del banc per minimitzar els potencials impactes negatius directes i indirectes; i involucrar tots els grups d’interès per impulsar de forma col·lectiva la contribució del sector financer al desenvolupament sostenible. Tot i la pandèmia, ja tenim 50.154 milions d’euros mobilitzats. També hem incorporat els riscos i les oportunitats del canvi climàtic a les nostres decisions d’inversió i de finançament. A tall d’exemple, acabem d’anunciar que BBVA reduirà a zero l’exposició a activitats relacionades amb el carbó, ja que deixarà de finançar empreses que hi estiguin vinculades.

stats