Especials 12/09/2012

Brussel·les rectifica i diu que la independència no és assumpte seu

El portaveu Olivier Bailly es nega a comentar la manifestació de Barcelona i fonts de la CE ho atribueixen a pressions espanyoles

Acn
2 min
El portaveu de la Comissió Europea, Olivier Bailly. COMISSIÓ EUROPEA

Brussel·lesDesprés de comentar per primera vegada obertament a la sala de premsa de Brussel·les la possibilitat d'una Catalunya independent i del seu encaix a la Unió, la Comissió Europea aquest dimecres s'ha fet enrere i ha assegurat que l'afer s'haurà de resoldre "internament". El portaveu Olivier Bailly s'ha negat a valorar la manifestació independentista de Barcelona i ha dit que les seves paraules d'ahir no es poden aplicar al cas català. "La referència que vaig fer no es pot prendre com una indicació del que pensa la Comissió sobre l'escenari internacional o les conseqüències europees", ha dit. Fonts de Brussel·les reconeixen malestar i pressions perquè no es posi sobre la taula el cas català.

Bailly va advertir dimarts que si Catalunya vol adherir-se a la Unió Europea haurà de fer-ho d'acord amb els tractats i les disposicions sobre l'adhesió i que, mentrestant, aquesta nova entitat no seria part de la UE.

"La referència a un escenari particular que vaig mencionar després d'una pregunta especulativa no es pot prendre com una indicació del que pensa la Comissió sobre quin escenari s'hauria d'aplicar en aquest cas particular sota la llei internacional. I per la mateixa raó la Comissió no pot especular sobre cap conseqüència potencial en la llei europea", ha assegurat Bailly des de Brussel·les. "En el cas hipotètic que una part d'un estat membre en vulgui marxar, i no em refereixo a cap regió en concret, primerament és una qüestió interna dins d'aquest estat membre definir els plans" que se seguiran, ha explicat.

Segons el portaveu "hi ha diversos escenaris hipotètics sota la llei internacional i no correspon a la Comissió especular". "En qualsevol cas, no és assumpte nostre", ha assegurat Olivier Bailly sobre qualsevol procés d'independència d'una part d'un estat membre.

Fonts comunitàries han explicat que es volen mantenir al marge del debat obert a Catalunya i l'estat espanyol i que no faran comentaris ni sobre la manifestació, ni sobre el seu significat polític ni sobre quin serà el següent pas. "Com que no ho comentem, ens mantenim fora del debat", han assegurat les mateixes fonts. De fet, altres fonts de Brussel·les consultades per l'ACN reconeixen cert malestar perquè estan rebent pressions de Madrid i d'alts funcionaris de la Comissió perquè José Manuel Durao Barroso no posi a l'agenda internacional ni europea un conflicte que, asseguren, és un afer intern espanyol.

Aquest dimecres al matí, en una entrevista a la Cadena SER, el vicepresident de la CE i comissari de la Competència, l'espanyol Joaquín Almunia, ha restat importància als comentaris d'ahir del portaveu Bailly. Almunia veu "precipitat" dir que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitza. "Aquest tipus de declaracions, amb tot el respecte pel portaveu que les va fer, em semblen precipitades perquè no tenen res a veure amb l'estat d'ànim que vam veure ahir, aquest crit que vam escoltar, les imatges que hem vist amb les discussions sobre qui ha de pertànyer o deixar de pertànyer a la UE", ha destacat Almunia. El comissari ha demanat que no es prenguin "conclusions polítiques" abans d'hora, i tot i que "s'ha de tenir en compte" la manifestació ha dit que cal temps per "interpretar" el sentit del clam de la gent de Catalunya.

stats