Especials 23/11/2021

CaixaForum Macaya, nomenat Centre Internacional UNESCO de Ciències Socials i Humanitats, el primer d’aquesta categoria al món

Suposa la incorporació de CaixaForum Macaya a una xarxa mundial d’excel·lència que treballa per contribuir a implementar les prioritats estratègiques, els programes i les agendes de desenvolupament de la UNESCO

2 min
La façana del Palau Macaya, seu de CaixaForum Macaya

La Conferència General de la UNESCO ha ratificat la designació de CaixaForum Macaya de la Fundació ”la Caixa” com a Centre UNESCO de Ciències Socials i Humanitats, el primer d’aquesta categoria al món. D’aquesta manera esdevindrà un think tank global, integrant-se en una xarxa mundial d’excel·lència que treballa per contribuir a implementar les prioritats estratègiques, els programes i les agendes de desenvolupament de la UNESCO a escala internacional.

La designació va ser aprovada sota la presidència de la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay; el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; i el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

Audrey Azoulay va destacar en el seu discurs la col·laboració amb la Fundació ”la Caixa” i el seu president, Isidre Fainé. Aquest Centre UNESCO de Ciències Socials i Humanitats és, per a Azoulay, “una demostració dels valors compartits, igual com aquesta aliança és un estímul per a institucions de reputació impecable”.

En el nomenament com a Centre UNESCO de Ciències Socials i Humanitats s’han considerat precisament aquests valors compartits entre la UNESCO i la Fundació ”la Caixa”. Ambdues institucions tenen com a línies d’actuació prioritàries la inclusió social, l’educació, la ciència i la cultura.

Una dècada de trajectòria

La UNESCO també ha posat en valor la dècada de trajectòria de CaixaForum Macaya com a espai de reflexió i debat que, a través de la mediació del coneixement entre diferents actors de la nostra societat, analitza els grans reptes del nostre temps en l’àmbit social, econòmic, industrial-tecnològic, humanístic i mediambiental.

Per aconseguir-ho, aquest centre de la Fundació ”la Caixa” programa i fomenta el diàleg i l’intercanvi d’idees a través de conferències, debats i taules rodones amb ponents de referència, tant a nivell nacional com internacional.

Pati interior de la seu de CaixaForum Macaya

CaixaForum Macaya compta amb la programació de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”. Es tracta d’un espai d’anàlisi i reflexió de referència que estudia l’actualitat i els reptes de la societat. El seu objectiu és divulgar el coneixement de les ciències socials i les humanitats, amb un interès especial en les àrees d’actuació de la Fundació ”la Caixa” i ara també de la UNESCO.

Alhora, CaixaForum Macaya és la seu de l’Escola Europea d’Humanitats, que treballa per a la divulgació, la formació i el debat des del vessant humanístic. A això s’hi afegeix que el centre acull la seu de Barcelona del Club de Roma, la missió del qual és actuar com a catalitzador independent per identificar i investigar els problemes més crucials de la humanitat i traslladar-los a càrrecs públics, responsables privats i públic en general.

Canvi de denominació

El nomenament de la UNESCO coincideix amb la integració del centre a la xarxa de CaixaForum de la Fundació ”la Caixa”, amb la voluntat d’agrupar l’oferta cultural, científica i social que presenta l’entitat. Fruit d’aquest canvi, l’equipament ha passat a anomenar-se CaixaForum Macaya.

stats