Microsites  /  CAT Serveis 14/11/2016

Salut presenta un nou model d’atenció que deixa de considerar la transsexualitat una malaltia

El model parteix del principi que les persones trans no pateixen cap patologia per aquest fet i, per tant, ja no hauran de passar un diagnòstic psiquiàtric per accedir als tractaments La iniciativa del Govern és pionera a Europa, i tindrà com a centre de referència la Unitat Trànsit del CAP Manso de Barcelona

3 min
Salut presenta un  nou model d’atenció que deixa de considerar  la transsexualitat  una malaltia  El model parteix del principi que les persones trans no pateixen  cap patologia per aquest fet i, per tant, ja no hauran de passar  un diagnòstic psiquiàtric per accedir als tractaments 
 La iniciativa del Govern és pionera a Europa, i tindrà com a centre  de referència la Unitat Trànsit del CAP Manso de Barcelona

El Departament de Salut posa en marxa un nou model d’atenció a la salut de les persones trans, pioner a Europa. El model parteix del principi que les persones trans no pateixen cap patologia per aquest fet i, per tant, l’atenció de salut en la transició cap a la identitat sentida no podrà ser, en cap cas, a partir de l’acreditació d’un diagnòstic clínic.

En la roda de premsa de presentació, que es va fer el 24 d’octubre al Departament, el conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar que aquest nou model d’atenció millorarà “molt qualitativament el dret a la salut de les persones trans”. “El sistema públic de salut és per a tots i totes, i per ser igualitari ha de ser sensible a la diversitat des de la perspectiva dels drets a les persones”, va emfatitzar Antoni Comín.

A l’acte de presentació també hi va participar la directora de l’àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal; la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, i dos representants de Trans*Forma la Salut, la plataforma que agrupa les següents associacions: ACATHI; ATC libertad; Chrysallis Catalunya; Enfemme; Generem!; Activistes Trans* independents, i Joves Trans* de Barcelona.

El titular de Salut, Antoni Comín, es va referir a la paraula clau que resumeix el model: la “despatologització” de la realitat trans i de com el sistema sanitari català aborda “aquesta realitat, que no és pas una malaltia”. Comín també es va mostrar enorgullit pel fet que, amb el nou model, Catalunya sigui l’únic país d’Europa que tracti aquestes persones des d’aquest enfocament, i convençut que “serem referent”.

El nou model del Govern, que s’emmarca dins del Pla de la Salut 2016-2020, se centra en les necessitats i les expectatives de la persona trans, en la seva autodeterminació, la seva autonomia i en un procés de decisions compartides en el si d’equips multidisciplinaris. Alhora garanteix l’accés segur als tractaments hormonals i l’acompanyament de les persones trans i del seu entorn en el procés de transició. Els treballs de desenvolupament d’aquest model s’acordaran entre el Departament de Salut, la Plataforma Trans*Forma la Salut, els professionals que els atenen i societats científiques.

El model preveu que davant d’una demanda d’atenció d’una persona trans, la porta d’entrada al sistema públic de salut serà la nova unitat de referència que tindrà Catalunya. Es tracta de la Unitat Trànsit del CAP Manso de Barcelona. Els equips d’atenció primària i salut comunitària podran derivar-hi les persones trans quan hi hagi una demanda d’assessorament sobre el procés de transició; un desig manifestat per la persona d’iniciar el trànsit, o bé problemes de salut atribuïbles a aquest procés de transició o al tractament hormonal.

En intervencions quirúrgiques, i per al seguiment de casos de complexitat elevada, el Departament de Salut ha manifestat que vol aprofitar l’expertesa acumulada per l’Hospital Clínic en els últims anys, tot i que no es descarta estendre aquesta activitat a altres centres hospitalaris.

Equips multidisciplinaris

De manera general, l’atenció a la salut de les persones trans durant la fase de transició es farà a partir d’equips multidisciplinaris des de l’àmbit de l’atenció primària i la salut comunitària. Aquests equips estaran formats per metges especialistes en atenció primària, en endocrinologia i en ginecologia; per infermeres i infermers; per especialistes en psicologia clínica, i per treballadors socials. I en el cas dels menors, el Departament de Salut està desenvolupant un protocol perquè es faci en el si d’equips multidisciplinaris que hauran d’incloure, com a mínim, pediatres, endocrinòlegs pediàtrics, psicòlegs clínics i infermers.

Totes les unitats que atenguin persones trans, entre elles la Unitat de Trànsit del CAP Manso, s’hauran de dotar de protocols clínics coherents amb el model d’atenció presentat avui. Aquests protocols, juntament amb l’expertesa de les unitats que fa temps que hi treballen, seran el nucli de la formació dels professionals, tant de l’atenció primària com d’aquelles especialitats que hi intervenen.

Cada any, 93 persones inicien el trànsit a Catalunya i la xifra global de persones en procés de transició és de 437. Actualment, l’atenció en salut a les persones trans es concentra a l’entorn de Barcelona, si bé el model proposa que l’atenció de seguiment, després de la transició, s’efectuï des dels equips d’atenció primària. El desplegament territorial serà gradual, tenint en compte criteris objectius com la demanda específica des del territori i la formació dels professionals que els atenguin.

El model també inclourà la creació d’una comissió de seguiment on participaran les persones trans, professionals dels diferents nivells assistencials i entitats proveïdores i tècnics del Departament de Salut. També incorporarà un conjunt d’indicadors per avaluar l’activitat, accessibilitat, qualitat, eficiència i satisfacció de les persones ateses. Els resultats permetran una millora continua del model d’atenció.

stats