Microsites 20/10/2019

Les mesures de seguretat bàsiques que tot boletaire ha de saber

No sortir quan s’espera mal temps, vestir de colors vius o informar amics o família del lloc on es va són alguns dels consells dels Bombers de la Generalitat

2 min
Les mesures de seguretat bàsiques que tot boletaire ha de saber

Com cada tardor, milers d’aficionats al bosc ja tenen preparat el cistell per sortir a buscar bolets. A Catalunya gaudim d’un paisatge ric en zones boscanes i humides on creixen algunes de les varietats més preuades. Però també, com cada tardor, alguns dels boletaires tindran algun ensurt i es perdran al bosc. L’any passat, els Bombers de la Generalitat van rescatar 115 persones perdudes o desorientades mentre buscaven bolets.

Les mesures de seguretat bàsiques que tot boletaire ha de saber

Els Bombers de la Generalitat tenen la competència dels salvaments i els rescats en el medi natural a Catalunya, alhora que també fan tasques de prevenció. En el cas dels boletaires, adoptar unes senzilles mesures de seguretat pot marcar la diferència entre una agradable diada a la natura o un tràngol.

No sortir quan s’espera mal temps, vestir de colors vius o dur una armilla reflectant, anar ben calçats i dur roba d’abric, emportar-nos aigua i alguna cosa de menjar, informar amics o família del lloc on serem i ser conscients d’allò que la nostra forma física ens permet fer són precaucions bàsiques que cal seguir per evitar problemes.

Malgrat ser una activitat que concentra la mirada a terra, és molt important agafar punts de referència a l’entorn, com camins, barrancs o el lloc on s’ha estacionat el vehicle, entre d'altres. També s’ha de tenir en compte el rellotge, ja que a la tardor els dies s’escurcen i es fa fosc abans.

Les mesures de seguretat bàsiques que tot boletaire ha de saber

A més, avui en dia la majoria de nosaltres portem a la butxaca una eina que ens pot ser de molta utilitat si ens allunyem del grup o si hem perdut de vista els punts de referència a l’horitzó que hem de tenir sempre ben presents per orientar-nos. Els smartphones, els telèfons amb accés a internet, poden ser una ajuda fonamental tant pel que fa a no perdre’ns com per subministrar informació als equips de recerca si, efectivament, ens hem perdut sense remei. En aquest cas, cal tenir molt present que podem contactar amb el telèfon únic d’emergències, el 112, encara que no disposem de cobertura. Si la trucada es fa a través de l'aplicació gratuïta My112, permet geolocalitzar-la facilitant les tasques de recerca dels equips de rescat.

stats