Especials 28/10/2011

El Correllengua enfila la seva recta final

Aquest cap de setmana estan programats actes a Tàrrega, Reus, Vilafranca del Penedès, Berga, i Vic, entre d'altres poblacions.

Ara
4 min
Una senyera desplegada pel Correllengua 2010

BarcelonaEl Correllengua encara la seva penúltima setmana d'activitats abans de la conclusió oficial a Perpinyà el 5 de novembre amb activitats especials per celebrar la castanyada.

Urgell

A Tàrrega, tot un clàssic del calendari, amb activitats que es perllongaran al llarg d'aquest llarg cap de setmana. Divendres al vespre hi haurà una xerrada sobre la immersió lingüística a l'escola, al local Associació Guixanet, i que comptarà amb la presència de representants de Somescola. L'endemà dissabte a la tarda, els actes de carrer prendran el relleu amb la cercavila i les activitats infantils, mentre que a la nit el local Social Ateneu s'omplirà amb la música dels grups Pepet i Marieta i Minimal 21. Després de la festa, el diumenge agafarà el relleu l'exercici físic, amb una caminada popular matinal al Castell del Mor. Finalment la nit de la castanyada tornarà la gresca amb el correbars, la quarta edició del Concurs Internacional de Porronaires i els concerts de fi de festa amb els grups la Terrasseta de Preixens, Pànic, Ebri Knight i Kinton Cloud.

Baix Camp

A Riudoms s'ha programat un fòrum literari sobre l'escriptor local Carles Martí i Martí (al CERAP, el divendres 29 a les 20h), mentre que l'endemà algunes entitats locals organitzaran activitats diverses que abraçaran tota la jornada i entre les que destaquen la pintada d'un mural (17.30h, al parc del Molí d'en Marc) o l'esplai per la llengua (17h, a la plaça de l'Om). A Reus, els actes es concentren el divendres 28 a la tarda amb una animada cercavila que s'iniciarà a la plaça de la Llibertat i conclourà a la plaça d'Evarist Fàbregas amb jocs infantils, actuació castellera, rondallaire... A la nit, a la taverna Despertaferro! es viurà una sessió de gresca catalana, amb batalla de punxadiscos inclosa.

Penedès

Vilafranca del Penedès també s'uneix un any més al moviment, amb activitats concentrades el dissabte al pati de l'Escorxador, amb xerrada sobre el català a l'escola que servirà de preàmbul al dinar popular i a l'actuació del grup els Filibusters. Uns 15 km cap al sud-oest, Llorenç del Penedès (el Baix Penedès) organitza un Correllengua farcit d'activitats repartides en tres jornades. El dissabte la jornada s'iniciarà amb una pedalada matinal en BTT i continuarà entre d'altres activitats amb la inauguració de l'exposició Renega bé, tòtil! sobre renecs i paraulotes en català. El diumenge el torn serà per l'arrossada amenitzada amb la rumba dels Bergants i la cançó folk d'El Pere de les cabres, mentre que el dimarts 1 de novembre a la tarda l'activitat es centrarà en la vetllada poètica La llum del mot tronat i el lliurament dels tradicionals premis Raïm i Rapa.

Osona

La capital, Vic recupera el Correllengua amb una doble jornada d'actes i on hi destaca una interessant xerrada al centre Comunitari del Remei sobre l'estat del català, amb la presència entre d'altres de l'escriptor i periodista Víctor Alexandre (divendres, 29 - 18h). Montesquiu també es vol sumar als actes del Correllengua amb una proposta de diumenge ben animada, amb cercavila i jocs de cucanya, mentre que Santa Eulàlia de Riuprimer combinarà les activitats amb la castanyada, el proper dilluns dia 31.

Berguedà

El Correllengua comarcal clourà els seus actes amb les propostes d'Avià, la Nou de Berguedà i Berga. A la Nou, els actes es centraran el dissabte amb la caminada al veí cim de Subrepuny, on es renovarà la senyera que hi oneja. A Avià, els actes s'iniciaran el divendres amb una sessió doble de documentals: Una llengua que camina i Spain's Secret Conflict (a l'Ateneu d'Avià, 19h). Finalment, a Berga el Casal de la Gent Gran acollirà la xerrada sobre la situació del català a les escoles catalanes i que comptarà amb representats provinents de tot el domini lingüístic (dissabte 29 – 18h).

Bages

Sant Joan de Vilatorrada aposta per un Correllengua on els jocs de sobretaula són els protagonistes, amb el Trívial de Sant Joan i Sant Martí de Torroella.

Maresme i la Selva

Arenys de Munt, homenatja el divendres 28 als mestres de la vila en una clara reivindicació per la seva tasca al front de l'escola en català. Mataró, clourà el seu llarg Correllengua que s'inicià fa un mes amb una animada castanyada a la Taverna Atzucac (diumenge 30, a partir de mitja nit). A Canet de Mar una nova xerrada a l'entorn de les motivacions econòmiques d'una Catalunya independent, centrarà els actes el divendres (Escola de Teixits de Punt, 20h). A la veïna comarca de la Selva, Blanes tornarà a treure la gent al carrer amb una àmplia proposta d'activitats la tarda del dissabte 29 a la plaça dels dies Feiners: bastoners, xocolatada, cercavila...

Garraf

Sitges reviurà un any més la festa amb una jornada de dissabte repartida en una caminada matinal a la nova font de les Basses i els actes de tarda a La Fragata, amb jocs per a la canalla.

Priorat

El menut poble dels Guiamets celebrarà el seu tercer Correllengua amb una molt interessant on diferents generacions reviuran les experiències a l'escola, amb una clara reivindicació per la necessària presència del català.

Fora del Principat

Eivissa continuarà celebrant el pas de la flama de la llengua, mentre que al Rosselló la vila de Bao escalfarà motors pel cap de setmana vinent, amb les Diades Airenovenques que es viuran de divendres a diumenge, amb jocs, correfoc, concerts, música tradicional... Per conèixer els detalls de la programació prevista a aquets pobles i a la resta, consulteu l'agenda al web de la CAL.

stats