Ara que ve Nadal
Especials 03/12/2023

Les criatures, les grans protagonistes

Les vacances de Nadal són un munt de dies on les criatures tenen molt de temps lliure. Són tantes hores sense obligacions, que hi ha temps per trobar-se i celebrar amb la família i amics, descansar a casa, potser fins i tot fer alguna escapada, ocupar-se d’alimentar el Tió, gestionar els nervis i l’emoció dels regals que cagarà o l’arribada dels Reis. Però què no hauria de faltar mai?

4 min
Arribada dels Reis Mags al port de Barcelona.

El joc. L’Imma Marín, presidenta i fundadora de Marinva (www.marinva.es), assegura que el joc sempre hauria d’estar present: “Els nens ho fan tot jugant, moltes vegades davant la nostra desesperació s’encanten amb una fulla que vola!” Explica que el joc pot i hauria d’estar present de moltes formes diferents, baixant al parc, fent un puzle, jugant a pilota o anant en bici, però també en la manera com fem les coses. Això implica parar la taula, preparar el sopar o banyar-se amb una actitud lúdica, convertint qualsevol activitat en un joc. Com es fa això? “Amb ganes de passar-s’ho bé i divertir-se. Creuar el carrer sense trepitjar les ratlles blanques que trobem és una manera de jugar. Podem proposar-ho o seguir-los el rotllo quan ells prenguin la iniciativa”, proposa Marín.

Més enllà de les activitats que es puguin fer fora, es pot engalanar la casa i cal preparar-se per l’arribada del Reis o el Tió. S’ha d’escriure a consciència la carta dels desitjos, pensar-la bé, que la informació que tinguin els nens no sigui només la televisió ni els catàlegs. Marín planteja anar a alguna botiga a veure si allò que fa tanta il·lusió és com surt a la publicitat i anar configurant la carta amb altres possibles opcions.

També s’ha de preparar la casa per als Reis, tenir endreçada l’habitació, fer forat a les noves joguines que arribaran, veure quines ja no s’utilitzen, si algú les pot heretar, les regalem o venem, amb la idea de fer espai. És una posada a punt –rentant i endreçant– de les que ens quedem, perquè Ses Majestats vegin que els regals d’anys anteriors es cuiden i estan en bones condicions. “Totes aquestes activitats són una oportunitat per als adults, de jugar i connectar amb els nostres fills perquè aquest és l’únic llenguatge que ells coneixen”, recorda Marín. La carta als Reis pot ser un projecte familiar a compartir, però no és l’únic. Hi ha un munt de preparatius: posar menjar al Tió, veure què és el que més li agrada, plantar el pessebre o parar la taula, una taula especial amb targetes o dibuixos quan hi ha convidats.

Quan ja no són criatures

Marín recorda que com més aviat s’introdueixi la canalla als jocs de taula, aficions esportives o al joc compartit amb amics o família, més fàcil serà que a l’època de l’adolescència les pantalles no siguin l’única opció d’entreteniment. També serà més fàcil que aquestes aficions siguin més riques i estiguin més diversificades. Tot i això, amb les pantalles val la pena recordar que existeixen els controls parentals, que en funció de l’edat poden ser útils, a més de les normes pactades, el diàleg i que els adults prediquin amb l’exemple. Una suma d’estratègies que poden ser útils, tenint en compte que sobretot els mòbils i les xarxes socials estan pensats perquè tothom s’hi enganxi, malgrat que els adolescents encara tenen el cervell immadur i menys recursos per posar límits.

Quan els fills són més grans, se’ls pot nomenar assistents dels patges reials i ajudar els Reis amb els regals dels més petits de la família. Endreçar la casa entre tots és una oportunitat per passar una bona estona plegats “i trobar l’encaix dels joves, tenint en compte que el seu moment vital és diferent”, comenta Marín.

QUÈ PODEM FER? (COMPLEMENT)

Per Nadal hi ha infinitat d’oferta per gaudir amb els més petits de casa. Des de fires i mercats de Nadal, de tions, pessebres, caganers, Santa Llúcia, torrons o avets, a pessebres monumentals i vivents, passant per representacions dels Pastorets, pistes de gel o parcs de Nadal. Entre tantes opcions, us en fem una petita tria.

FESTIVAL DE LA INFÀNCIA

Del 27 al 31 de desembre, el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona espera rebre més de 40.000 visitants per passar-hi el dia jugant. Per primera vegada en els 60 anys d’història del festival hi haurà un espai dedicat a la primera infància per a nadons i infants de fins a 4 anys, amb jocs adaptats a les seves necessitats. Música, teatre, màgia, contes, jocs, joguines interactives, circuits d’aventura, autoxocs i molt més del que us podeu imaginar per gaudir-ne.

LA FÀBRICA DE JOGUINES DELS REIS

A Barcelona, al recinte de la Fabra i Coats, els Reis Mags tenen la seva fàbrica de joguines. Qui vulgui saber com preparen els regals i descobrir secrets amagats poden anar-hi del 27 de desembre al 4 de gener, excepte el 31 i l’1. Només cal demanar cita prèvia i l’entrada és gratuïta.

LA CAVALCADA DE REIS

El 5 de gener al vespre és el més màgic i emocionant de l’any. Cada poble i ciutat té la seva cavalcada i sovint la teva és la millor, però aquestes són algunes de les més destacades.

La cavalcada d’Igualada és considerada la més antiga de Catalunya. La comitiva reial compta amb més de 500 patges, que s’enfilen als balcons de les cases amb escales de fusta per lliurar els regals a la canalla.

Els carrers de Girona s'il·luminen amb els fanalets de la mainada que amb la llum indiquen el camí a Ses Majestats, després d’abandonar el Campament Reial i recórrer alguns dels eixos principals de la ciutat.

A Barcelona, els Reis arriben per mar dalt del pailebot Santa Eulàlia. Amb unes carrosses espectaculars, Melcior, Gaspar i Baltasar recorren els carrers de la capital acompanyats del seu seguici, molta música i espectacles. Moltes famílies duen escales perquè els més petits s’hi enfilin i no se'n perdin cap detall.

stats