ETA DEIXA LES ARMES
Especials 28/10/2011

Primera detenció d'un membre d'ETA des de la fi de la violència

Aquest divendres ha caigut a Bèlgica Ventura Torné Quiroga en aplicació d'una euro-ordre de l'Audiència Nacional espanyola

Efe
2 min

Madrid/ParísL'etarra Ventura Tomé Quiroga ha estat detingut aquest divendres a Bèlgica en aplicació d'una euro-ordre dictada per l'Audiència Nacional, que el reclama per diversos atemptats comesos en els anys 80, en el que suposa el primer arrest des de l'anunci d'ETA de cessament definitiu de l'activitat armada. Així ho han confirmat fonts de la lluita antiterrorista, que han indicat que sobre Tomé pesava una ordre de detenció per complir condemna per diversos atemptats amb explosius perpetrats a Navarra i Saragossa que no van causar víctimes mortals però sí importants danys materials.

Quiroga va pertànyer al 'comando Saioa' d'ETA i va ser condemnat el 1999 a 22 anys de presó per la col·locació d'artefactes a Sangüesa (Navarra) i Ejea de los Caballeros (Saragossa) el 1983 i 1984, respectivament. El primer atemptat es va produir contra la sucursal del Banc Central de Sangüesa, originant quantiosos danys a l'entitat, així com als immobles i vehicles adjacents. A Ejea de de los Caballeros, l'objectiu va ser un supermercat, causant destrosses per valor de gairebé sis milions de les antigues pessetes.

A més de per aquests dos atemptats, també va ser condemnat a 24 anys de presó, encara que després el Tribunal Suprem va rebaixar la pena a 17 anys, per la col·locació d'explosius "trampa" en un paratge de Navarra el 1985 destinats a agents de la Guàrdia Civil. Quiroga, natural de Pasaia (Guipúscoa) i de 58 anys, ja va ser jutjat i condemnat a París (França) per associació de malfactors el 1992 i expulsat del país el 1996, data en què va ser detingut a Espanya.

Un suposat membre d'Ekin es fuga del control judicial francès

El presumpte membre d'Ekin Josu Esparza Iraizoz, que havia de ser lliurat a les autoritats espanyoles per França, no s'ha presentat avui a fitxar a la comissaria de Baiona, i la policia francesa tampoc l'ha trobat al domicili en què estava registrat des que el 7 de setembre va sortir en llibertat.

Esparza havia estat arrestat inicialment el 6 de setembre al País Basc francès. El dia 13, cinc dies després de sortir en llibertat, va tornar a ser detingut en virtut d'un segon procediment de les autoritats espanyoles, en aquest cas per jutjar-lo per un delicte d'"exaltació del terrorisme" comès suposadament el 2009. Esparza va fugir després de la justícia espanyola després de l'operació policial contra Ekin a Navarra el gener d'aquest any. El juny de 2005 havia estat condemnat a un any de presó i set d'inhabilitació absoluta per un delicte d'apologia del terrorisme.

stats