Especials 28/12/2021

DFactory Barcelona: l’ecosistema d’indústria 4.0 que atrau talent, tecnologia i inversió

4 min
L’edifici que acollirà el DFactory Barcelona

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) és una entitat que busca constantment la manera de reflectir el seu compromís amb la nova economia a través d’iniciatives prometedores. Actualment està treballant per liderar el desenvolupament de la indústria 4.0 a nivell nacional i internacional, aportant un gran valor afegit a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Amb aquest objectiu, l’entitat s’ha aliat amb Leitat com a partner tecnològic per impulsar el DFactory Barcelona, un node orientat a la creació d’un ecosistema que promogui el foment i el desenvolupament de la indústria digital a Europa.

Es tracta d’un projecte que es desenvoluparà en dues fases, ocuparà una superfície de prop de 100.000 m2 en el polígon de la Zona Franca de Barcelona, i compta amb una inversió global de 100 milions d’euros per part del CZFB.

Pròxima inauguració

En la primera fase, l’entitat ha injectat 25 milions d’euros en un edifici de 17.000 m2. Es tracta d’un projecte totalment innovador i diferencial que actuarà com a eina per transformar el teixit productiu espanyol i acompanyar les empreses en el seu procés de digitalització.

S’espera que la inauguració es faci a principis del 2022 i, així, posicioni la ciutat comtal com el centre de la innovació 4.0 del sud d’Europa, assentant la creació d’un ecosistema que fomenti l’atracció de talent, tecnologia i inversions tant nacionals com internacionals en aquest espai singular.

En aquesta primera fase, les instal·lacions aplega empreses generadores de tecnologies de referència que aporten solucions digitals en els seus camps d’especialitat amb altres d’implementadores de solucions digitals en procés de transformació. En aquest sentit, reuneix tecnologies punteres com la robòtica, la sensòrica, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat o la manufactura avançada. Quant al seu model de gestió, consisteix en la coordinació i col·laboració de projectes entre multinacionals, empreses locals i start-ups per generar tecnologia conjunta i nous models de negoci.

Detall de l'interior de l'edifici

Una nova manera de produir

La DFactory Barcelona és la fàbrica del futur, des d’on es materialitza una nova manera de produir, molt més sostenible. Així, a més, es dona resposta a noves demandes cada cop més freqüents, com la personalització, i es demostrarà la possibilitat de fabricar més a prop del consumidor final, reduint així la petjada de la cadena de subministrament.

D’aquesta manera, el projecte s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, facilitant la digitalització de la indústria com a palanca clau per a la transició ecològica i potenciant l’economia circular mitjançant l’adopció de nous sistemes productius i de la manufactura avançada sostenibles.

A més, el propi edifici s’ha construït seguint criteris de disseny d’alt rendiment energètic i de sostenibilitat, basats tant en la limitació de la demanda energètica com en el disseny d’instal·lacions eficients. Està majoritàriament construït en vidre, per donar visibilitat a totes les tecnologies 4.0, desdibuixar les barreres entre les diferents empreses de l’ecosistema i disposar d’un accés compartit a laboratoris, sales de reunions i zones comunes.

Empreses participants

En l’últim mes, DFactory Barcelona ha obert les portes del laboratori de robòtica a l’ecosistema d’empreses generadores i implementadores de solucions tecnològiques: un espai per al desenvolupament, prova i validació de noves habilitats robòtiques, processos i funcionalitats basades en tecnologies habilitadores com la visió artificial, realitat augmentada, navegació, control de força, manipuladors lleugers i sensors. S’ha conceptualitzat com un espai diàfan i d’alta versatilitat de 280 m², aproximadament.

ABB, KUKA, Robotnik, On Robot i Alisys són algunes de les empreses que ja formen part de l’ecosistema i han cedit equips al laboratori per potenciar la innovació i el desenvolupament d’aplicacions i solucions tecnològiques amb la resta de membres de l’ecosistema. Igualment, Huawei disposa a DFactory Barcelona del seu primer centre europeu dedicat a la investigació en intel·ligència artificial orientat a la indústria, i altres empreses com Ferrovial Servicios Medioambiente (Cespa), HP, Picvisa, Nexiona o e-Miles Company també formen part de l’ecosistema.

Barcelona, referent en innovació

Es tracta d’un projecte que situa Barcelona novament al capdavant de la innovació més puntera i, al mateix temps, compta amb una ubicació privilegiada, molt a prop de l’aeroport, del port i del centre de la ciutat, a banda d’estar ben connectat a través de la xarxa de metro. A més, es generaran noves oportunitats de negoci i d’ocupació de qualitat gràcies a l’esperit del DFactory Barcelona de ser un centre d’I+D+i col·laboratiu. En aquest sentit, es preveu que el projecte generi 1.500 llocs de treball directes i fins a 5.000 llocs de treball d’indirectes.

Finalment, com a part de l’ecosistema que ha creat la DFactory Barcelona, el projecte compta amb una comunitat oberta, activa, integrada i estimulant, amb elements de dinamització que afavoreixin la creació de projectes d’innovació, la captació de talent i potenciar el coneixement mutu dels seus integrants. A més, compta amb eines de comunicació interna que promouen la dinamització de l’espai i de les tecnologies de l’ecosistema de la factoria mitjançant diferents activitats.

stats