Rajoy: "Crec que guanyarem les eleccions"

El president del País Valencià, Alberto Fabra, diu que tenen "set" i Espanya els ha de "donar de beure"

Joan Rusiñol
2 min

ValènciaNova mostra de força del tsunami conservador que el PP vol que es tradueixi de les enquestes a les urnes, diumenge que ve. Com ja és habitual, el PP ha omplert a vessar la plaça de braus de València, tot i l'amenaça de pluja i els últims mesos de convulsions per la sortida de Francisco Camps del govern. Com ha dit Mariano Rajoy, aquest és un espai "emblemàtic" pel líder de la dreta espanyola. Els populars consideraven l'acte d'aquest migdia com el gran plat fort de la campanya, en un dia marcat per moltes enquestes que pronostiquen una majoria absoluta més àmplia que la de José María Aznar l'any 2000.

El candidat del PP, a cavall d'aquests sondejos, ha reclamat el "suport de tota la nació" espanyola a un govern presidit per ell, més enllà de consideracions "partidistes o ideològiques". El líder conservador a qui totes les enquestes donen per guanyador a les eleccions, s'ha mostrat confiat en les seves possibilitats: "Crec que guanyarem les eleccions. És més, ho crec i ho dic". Ha explicat que el "context exterior no és el més adequat" per sortir de la crisi i que, per això, el "pitjor que podria passar" a l'Estat espanyol és un executiu dèbil. Rajoy insisteix aquests dies amb l'argument que les eleccions del 20-N tenen una lectura de portes endins però, sobretot, de missatge cap a Europa i els mercats.

Rajoy ha hagut d'interrompre el seu discurs per uns espontanis que han aparegut amb pancartes que deien "PPSOE corruptes" i "Sàhara lliure". Han estat els propis assistents al míting, qui els han expulsat de males maneres.

Abans, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha dit que aquesta majoria que vol Rajoy ha de servir per fer allò que demana Europa. No ha concretat, però des de Brussel·les només arriben avisos que caldran més mesures més reduir el dèficit. És a dir, retallades. De fet, Rajoy ha elogiat el camí que està prenent el govern autonòmic i ha subratllat que ha reduït el pressupost un 6,5% sense necessitat d'apujar impostos. El líder del PP no ha fet cap referència a l'anterior govern de Francisco Camps. Només l'ha mencionat Fabra per dir que els seus antecessors, Eduardo Zaplana i "Paco" Camps, han estat "grandíssims presidents".

Fabra també ha estat l'únic que s'ha referit a la política d'aigua, una guerra que van atiar els populars a les anteriors eleccions del 2008. Ha dit que els valencians "tenen set" i que volen que "tota Espanya" els doni "de beure". Per això ha reclamat "solidaritat hídrica" des d'aquelles conques amb excedent. Rajoy no n'ha dit ni una paraula, com ja va fer ahir a Saragossa.

Aquells qui els han precedit a la paraula, l'alcaldessa Rita Barberá; el president de la diputació de València, Alfonso Rus; i el candidat, Esteban González Pons, han fet una crida a tothom perquè no se'n refiïn i vagin a votar. Pons ha garantit que el PP que governarà serà "moderat, centrista, preparat, amb sentit de l'humor" i que "no actua sense escoltar". Barberá ha demanat un vot massiu per fer fora un govern que, segons ha dit, amb qui més "sectarisme" ha actuat és amb els veïns de l'històric barri del Cabanyal, que l'ajuntament vol derruir i l'executiu espanyol prova d'evitar.

stats