Amaiur recorrerà a la via judicial si no pot formar grup propi tot i els set diputats aconseguits

El secretari general d'Eusko Alkartasuna, Pello Urizar, creu que per a alguns partits la violència "tan sols era l'excusa per mantenir les seves estratègies" polítiques

Efe
1 min
Urizar, en una imatge d'arxiu / EFE

BilbaoEl secretari general d'Eusko Alkartasuna (EA), Pello Urizar, ha anunciat aquest dilluns que la coalició Amaiur recorrerà a la via judicial si no se li permet formar grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats.

Segons Urizar, "sembla que tot depèn de la voluntat política de la mesa del Congrés, tot i que resultarà molt difícil explicar per què no es pot formar un grup propi amb set diputats".

El dirigent d'EA també s'ha referit a la decisió del president electe, Mariano Rajoy, de no incloure Amaiur a la ronda de contactes amb els partits polítics. Urizar ha dit que, abans que ETA anunciés el cessament de la seva activitat armada, la violència era "l'excusa" per no mantenir relacions normalitzades amb l'entorn abertzale.

"Ara alguns es treuen les màscares i la situació s'aclareix perquè veiem que, per a alguns partits polítics, la violència tan sols era l'excusa per mantenir les seves estratègies", ha apuntat.

D'altra banda, el secretari general d'EA ha afirmat, sobre la relació d'Amaiur i el PNV, que manté la voluntat de parlar "dels grans temes d'aquest país" amb el líder nacionalista, Íñigo Urkullu.

Amaiur, que integra els partits Aralar, Alternativa, independents de l'esquerra abertzale i la mateixa EA, va aconseguir set diputats en les passades eleccions del 20-N.

stats