DIARI DE CAMPANYA DE MADRID
Microsites 16/05/2014

I, de sobte, el PSOE respira

Elena Valenciano surt reforçada del debat televisat i Arias Cañete encén la polèmica amb un comentari masclista

Joan Rusiñol
2 min
El candidat del PP, Miguel Arias Cañete, i la candidata del PSOE, Elena Valenciano, abans de començar el debat a TVE. EFE

MadridPoc després del debat televisat entre Miguel Arias Cañete i Elena Valenciano (que va acabar a dos quarts de dotze de la nit, un horari poc adequat per estimular la participació) el gabinet de premsa del PSOE va enviar un comunicat explicant la "calorosa rebuda" que "desenes" de militants i simpatitzants havien fet a la seva candidata a la seu del carrer Ferraz. Falta una mica més d'una setmana per les eleccions però els socialistes ahir estaven pletòrics, convençuts que sortien reforçats del primer i únic cara a cara bipartidista. Per primer cop havien pogut marcar ells l'agenda electoral.

Certament, Valenciano va aconseguir introduir el debat sobre la llei de l'avortament, que el govern de Mariano Rajoy ha deixat en un segon pla esperant que passin els comicis europeus del dia 25. Fonts del PP ja fa dies que tenien clar que això passaria i tenien la resposta preparada: aquest no és un tema europeu. Arias Cañete ho va repetir aquest dijous a TVE. Els socialistes, però, van replicar que si els populars perdien els comicis, el president espanyol no se sentiria prou legitimat per tirar endavant un projecte tan polèmic.

L'argument del PP va xocar contra la realitat. Dels prop de 60 minuts de l'emissió televisiva ben pocs van estar centrats en assumptes estrictament comunitaris. Tots dos van convertir-la en un remake del debat de l'estat de política general. O com un cara a cara entre Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba però a través dels seus lloctinents. Tot i que als mítings, populars i socialistes no es cansen de repetir la importància de la legislació europea a les nostres vides, ahir se'n van oblidar.

Hi havia satisfacció al PSOE. El discurs de la recuperació econòmica -eix de la campanya dels conservadors- no va lluir tant com haurien volgut al carrer Gènova. Arias Cañete, bon orador i fins ara molt còmode en els actes electorals, no va desplegar les seves capacitats comunicatives, inclòs el sentit de l'humor. En una entrevista a Antena 3, aquest divendres al matí, ha admès que es posa un aprovat però que no va estar de 10. Va llegir molt les notes que duia preparades i es va desconcentrar en algun moment (Valenciano no parava de murmurar quan parlava el seu contrincant).

En aquesta entrevista, el candidat conservador -potser alliberat ja dels nervis d'ahir a la nit- ha comès un error en termes electorals, fent un comentari masclista sobre el fet de debatre amb dones. La maquinària electoral socialista s'ha posat en marxa ràpidament: el PP entravade ple en el camp discursiu que més els beneficia: el de la igualtat i els drets civils. Avui el PSOE marcarà amb facilitat l'agenda, el primera dia que això passa en aquesta campanya. Coincideix, a més, que l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero -a qui pesa molt l'herència econòmica però se li reconeixen avenços en aquest terreny- té un acte electoral a Madrid.

De sobte, el PSOE respira. Serà un canvi de tendència que aguantarà o serà una flor d'aquelles que no fan estiu?

stats