EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 20/10/2011

ETA anuncia el "cessament definitiu de la seva activitat armada"

En un comunicat en vídeo remès a la BBC, el 'Gara' i el 'Berria', l'organització armada assumeix les conclusions de la conferència internacional de pau de Sant Sebastià i demana a Espanya i França que obrin un procés de "diàleg directe que tingui com a objectiu la resolució de les conseqüències del conflicte"

Marc Colomer / Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa conferència internacional per la pau de dilluns a Sant Sebastià ha donat els seus fruits. L'organització ETA ha emès un comunicat aquest dijous a la BBC, el Gara i el Berria en què declara el "cessament definitiu de la seva activitat armada". Assumeix d'aquesta manera les cinc conclusions de la conferència donostiarra que, entre d'altres, la instava a posar fi a la violència i a instar al diàleg als estats espanyol i francès. Per això, els insta a obrir un "procés de diàleg directe que tingui com a objectiu la resolució de les conseqüències del conflicte i, així, la superació de la confrontació armada". Segons el comunicat, "ETA amb aquesta declaració històrica mostra el seu compromís clar, ferm i definitiu".

La banda armada considera una "iniciativa de gran transcendència política" la Conferència Internacional i afirma que "enfront la violència i la repressió, el diàleg i l'acord han de caracteritzar el nou cicle". ETA assegura que "no ha estat un camí fàcil" i "la cruesa de la lluita s'ha endut molts companys i companyes per sempre" i "altres estan patint a la presó o a l'exili".

"El camí tampoc serà fàcil", avança la banda armada, qui creu tanmateix que "Euskal Herria ha acumulat l'experiència i força necessària per afrontar aquest camí i té també la determinació per fer-ho". Fa una crida finalment "a la societat basca perquè s'impliqui en aquest procés de solucions fins a construir un escenari de pau i llibertat".

En tot el comunicat ETA no fa referència al dret de decidir, la independència o la territorialitat, com era costum. Tampoc fa referència a l'entrega d'armes, la situació dels presos ni a passes concretes posteriors més enllà de la voluntat d'iniciar un procés de diàleg.

stats