Especials 07/09/2012

El 'Financial Times' pronostica una manifestació "massiva i massivament separatista" per la Diada

Un article d'opinió del periodista David Gardner recorda que més de la meitat dels catalans votaria 'sí' a la independència, inclosos Jordi Pujol i Pep Guardiola. Explica que Rajoy aprofita la crisi per recentralitzar l'Estat

Ara
2 min

BarcelonaEl creixent sentiment sobiranista a Catalunya i al País Basc es torna a fer un lloc aquest divendres al diari britànic 'Financial Times' en un article d'opinió titulat 'El separatisme amenaça el futur d'Espanya' i en què el periodista David Gardner explica que la independència torna a copar l'agenda política espanyola, en la pitjor crisi econòmica des de la recuperació de la democràcia. El periodista diu que Mariano Rajoy no només està aprofitant la recessió per aprimar l'Estat, també l'aprofita –diu– per recentralitzar-lo. "Per als nacionalistes espanyols de dretes, aquesta dissolució de la indissoluble unitat d'Espanya continua sent una maledicció", diu l'article.

Gardner pronostica que la manifestació de la Diada convocada per l'Assemblea Nacional Catalana serà "massiva i massivament separatista". I recorda que més de la meitat dels catalans ja votarien que 'sí' en una consulta per la independència, inclosos l'expresident Jordi Pujol i l'exentrenador del Barça, Pep Guardiola.

Sobre Euskadi, remarca l'ascens de Bildu que vaticinen els sondejos en les properes eleccions basques, després que ETA hagi anunciat que deixa les armes.

Gardner compara el sistema fiscal de Catalunya amb el del País Basc: "Catalunya transfereix a Madrid 10 vegades més diners per capita que els bascos", afirma. La Generalitat, de fet, creu que els diners que rebrà pel rescat –a través del fons de liquiditat autonòmic– són els diners que els catalans paguen en impostos i que no tornen. L'article també denuncia que el Rajoy exprimeix els governs autonòmics obligant-los a complir objectius pressupostaris "impossibles" mentre enforteix institucions com les diputacions, que s'han convertit en "vehicles per al clientelisme i els interessos de partit".

stats