Especials 23/03/2022

La Fundació ”la Caixa” i el Ministeri d’Inclusió s’alien per promoure conjuntament l’acollida a Espanya de famílies de refugiats ucraïnesos

La Fundació ”la Caixa”, a proposta del ministeri, posa en marxa un projecte que permetrà activar, rebre i gestionar peticions d’acolliment per part de famílies espanyoles

2 min
El ministre José Luis Escrivá i el president de la Fundació "la Caixa" durant l'acte

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han presentat avui el Projecte d’Acollida a Famílies d’Ucraïna per organitzar i coordinar la xarxa de famílies acollidores de refugiats, amb l’objectiu de sumar esforços davant l’arribada de persones afectades pel conflicte bèl·lic. 

Concretament, la Fundació ”la Caixa” s’afegirà al circuit desplegat pel Ministeri en la fase posterior a la primera acollida d’emergència que reben els refugiats quan arriben al país (de curta durada, en hostals, albergs o hotels, i permet fer una valoració de l’estat de la família i el diagnòstic de necessitats).

Després d’aquesta primera acollida, la Fundació implementarà un projecte que permetrà activar, rebre i gestionar peticions d’acolliment per part de famílies espanyoles durant un període d’entre sis mesos i un any. Des de la Fundació ”la Caixa” es valorarà el nombre de persones que poden allotjar, les característiques del domicili i el termini temporal durant el qual poden comprometre’s a mantenir l’acollida, entre altres paràmetres. Les sol·licituds validades es derivaran al mateix Ministeri i es connectaran amb les demandes d’acollida rebudes.

Les famílies espanyoles interessades en acollir famílies de refugiats ucraïnesos poden trucar al telèfon 900 670 909, operatiu a partir d’aquest dijous, dia 24 de març, en horari de 9 a 22.30 hores, de dilluns a diumenge. Paral·lelament, la Fundació ”la Caixa” llançarà la campanya informativa «Família necessita família» per mobilitzar la ciutadania. 

El ministre José Luis Escrivá ha destacat com n’és de “fonamental” posar en marxa un projecte com aquest i ha posat èmfasi en les responsabilitats i obligacions que suposa acollir refugiats. Per això, “hem d’assegurar-nos que les persones que seran acollides tenen suport i orientació, així com assistència jurídica i psicològica, i accés a les ajudes econòmiques per a allotjament i manutenció”.

Especialistes en intervenció familiar

Aquest projecte es desplegarà en quatre de les províncies que registren un volum més alt d’arribades: Madrid, Barcelona, Múrcia i Màlaga.

Per fer-ho, es crearan Oficines Tècniques d’Acollida de la Fundació ”la Caixa” (sis a Madrid, sis a Barcelona, tres a Màlaga i tres a Múrcia), amb l’objectiu de valorar la idoneïtat de la família acollidora i facilitar la seva connexió amb els diferents dispositius territorials oficials d’acollida. La gestió d’aquestes oficines la duran a terme diversos equips professionals, especialistes en intervenció familiar, de la xarxa d’entitats socials del programa CaixaProinfància, que cada any dona suport a més de 60.000 nens i nenes de tot Espanya i les seves famílies.

La Fundació ”la Caixa” preveu destinar una inversió de 2,5 milions d’euros a la posada en marxa i el desenvolupament de la iniciativa durant el proper any.

stats