IMO Grup Miranza
Especials 09/10/2022

Com seran els futurs tractaments per a les malalties dels ulls?

El Dr. Rafael Navarro, director mèdic i expert en retina de l’IMO Grup Miranza Barcelona, ens acosta als beneficis de la medicina translacional, l’aproximació genètica a la pràctica clínica

Redacció
3 min
El doctor Rafael Navarro en plena consulta

Les noves teràpies, com les gèniques, es postulen des de fa més d’una dècada com a més esperançadores per donar solució a malalties que, en molts casos, no tenen un tractament eficaç. És el que es coneix com a medicina translacional i consisteix a aplicar a la pràctica clínica les troballes obtingudes al laboratori a través de la investigació bàsica als pacients afectats.

Actualment, l’oftalmologia és una de les especialitats mèdiques que més s’estan beneficiant d’aquesta aproximació genètica a la pràctica clínica, amb l’aparició de tractaments nous i millorats, molts dels quals estan en les darreres fases de recerca. “L’objectiu és poder millorar la visió de persones amb patologies cròniques o hereditàries que, sense una teràpia a mida i adequada, perden irremeiablement la vista”, explica el Dr. Rafael Navarro, director mèdic i expert en retina de l’IMO Grup Miranza Barcelona. Així mateix, l’oftalmòleg explica que a la clínica aposten per “la medicina translacional des de fa més d’una dècada, amb un laboratori de biologia molecular i genètica propi ubicat a l’IMO Grup Miranza Barcelona” i des del qual duen a terme “projectes ambiciosos amb teràpies gèniques i cel·lulars per a malalties de base hereditària”. “De moment, es tracta d’investigacions en curs, però molt esperançadores, i esperem veure en un futur pròxim com els resultats es traslladen a la pràctica clínica”, afegeix.

Nova generació de tractaments per a la DMAE

Precisament, una de les malalties per a les quals s’estan produint més avenços és la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), que sol aparèixer a partir dels seixanta anys i actualment és la primera causa de ceguesa als països industrialitzats. En els darrers anys, han aparegut fàrmacs, anomenats antiangiogènics, que s’injecten a l’ull periòdicament i que són capaços de frenar i, gairebé sempre, millorar la visió de les persones que pateixen DMAE humida. “Tot i això, una de les grans barreres que ens trobàvem és que l’altre tipus de DMAE, la forma seca, no té tractament i sentencia el pacient a una pèrdua gradual i inevitable de la visió”, diu Navarro.

El doctor Rafael Navarro

“Afortunadament, en els pròxims mesos serem testimonis de l’arribada de nous tractaments per a la DMAE seca que, en aquests moments, estan en les darreres fases dels estudis clínics o a punt de sortir al mercat. A l’IMO Grup Miranza ja hem aplicat teràpies gèniques en el marc d’un assaig multicèntric. Esperem que ajudin a frenar l’avenç de la malaltia i comencin a comercialitzar-se aviat”, explica el Dr. Navarro. Pel que fa a la teràpia, s’aplica durant una cirurgia sota la part central de la retina, la màcula, i un vector diposita gens terapèutics que modifiquen la progressió de la DMAE seca.

Paral·lelament, també es preveu l’arribada d’una nova generació de fàrmacs injectables que, de la mateixa manera que fins ara han tractat amb èxit la DMAE humida, podran frenar l’evolució de la DMAE de tipus sec. Sens dubte, es tracta d’un gran avenç. “Fins a aquest moment només podíem receptar suplements amb antioxidants als nostres pacients amb DMAE seca per ajudar-los a frenar una mica l’avenç de l’afecció”, diu l’expert.

Així mateix, un altre avenç que estarà disponible en un futur molt proper és un dispositiu mil·limètric que s’inserirà a l’ull del pacient amb DMAE humida. “Es tracta d’un altre projecte en què estem implicats i que consisteix a implantar quirúrgicament un reservori a l’ull, amb l’objectiu que alliberi un fàrmac antiangiogènic de forma constant, al llarg dels mesos”, anuncia l’oftalmòleg. El principal avantatge d’aquesta teràpia és que reduirà el nombre d’injeccions intraoculars a què se sotmet el pacient cada any. I, “quan el reservori es buidi, podrem omplir-lo de nou amb el fàrmac a la mateixa consulta, per a més comoditat del pacient”, afegeix l’oftalmòleg.

El doctor Navarro fent una revisió ocular

Aquesta nova generació de tractaments ha estat possible, en part, gràcies al treball en xarxa d’investigadors i oftalmòlegs. “Sens dubte, aquesta tendència serà cada cop més freqüent i ens permetrà individualitzar les teràpies que oferim als nostres pacients perquè aquestes, alhora, siguin més eficaces i menys agressives”, conclou el Dr. Navarro.

Per a més informació: 

IMO Grup Miranza (www.imo.cat)

Tel. 93 400 07 00

Sortida 7, Ronda de Dalt - Barcelona

stats