Especials 26/07/2021

"He après a conviure amb la meva realitat familiar, i ara soc voluntària"

La Fundació "la Caixa" facilita eines, mètodes i recursos a més de 400 entitats socials que treballen per donar oportunitats a qui més ho necessita, com la Rocío, per poder desenvolupar tot el seu potencial

2 min
La Rocío, la protagonista d'aquesta història, és una noia valenciana de 21 anys que amb esforç, actitud i la feina del Centre de Dia Entre Amics de València està progressant de manera extraordinària.

El risc d’exclusió social afecta a un de cada tres menors a Espanya. És vital, doncs, trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares i mares a fills, i fomentar la igualtat d'oportunitats. El millor camí és garantir la promoció educativa dels menors, entenent que d'aquesta formació integral en depèn, en gran part, el seu benestar futur. I és que en les nostres societats només és progrés si progressem tots. És un principi cabdal per a la Fundació "la Caixa" que, inspirada en el propòsit del fundador, Francesc Moragas i Barret, lluita perquè es pugui donar un progrés col·lectiu que abasti i impliqui totes les persones de la nostra societat.

"Creiem en les persones -expliquen a la Fundació ”la Caixa”-, en la seva capacitat per créixer, treballar i superar les adversitats. Creiem en l’educació, la cultura i la investigació com a motors del progrés. Creiem en una societat amb més oportunitats. Creiem en un futur millor per a tots i treballem en milers de projectes per construir-lo".

La Rocío és la protagonista d'aquesta història. És una noia valenciana de 21 anys. Gràcies al seu esforç i a la seva actitud, i a la feina del Centre de Dia Entre Amics de València, està aconseguint progressar de manera extraordinària.

Per ajudar la Rocío, i tantes i tantes altres Rocíos com hi ha, la Fundació "la Caixa" treballa amb centenars d'entitats i milers de voluntaris per lluitar contra la pobresa i l’exclusió, impulsar la investigació mèdica d’excel·lència, posar la cultura a l’abast de tothom i millorar l’educació dels nens d’avui i de demà. "Facilitem eines, mètodes i recursos a més de 400 entitats socials -detallen des de la Fundació- que lluiten per donar oportunitats a les persones que més ho necessiten per tal que puguin desenvolupar tot el seu potencial. Persones que, com la Rocío, ara podran viure un futur molt millor".

El procés d'integració de la Rocío és absolut i ha conreat moltes amistats, sobretot a l'equip de futbol on juga

L'èxit més gran del procés de la Rocío és la consciència que ha pres de la situació similar a la seva que poden viure tants altres nens i nenes. És per això que s'ha fet voluntària del Centre de Dia Entre Amics de València per, en certa manera, retornar l'ajut que hi va rebre.

Com fa de voluntària la Rocío

La història de la Rocío, i de les Rocíos, forma part del programa CaixaProinfància, centrat sobretot en trencar el cercle perniciós de la vulnerabilitat social perquè, com a mínim, no condicioni el futur dels infants. Es tracta d'un programa ja amb una trajectòria considerable que, des que es va posar en marxa el 2007, i amb dades certificades fins a finals del 2020, ha atès 330.780 menors i 191.282 famílies. La seva robustesa es demostra amb la reacció tinguda als afectes de la pandèmia, ja que només durant el 2020 va poder atendre fins a 58.841 menors.

Cinc grans línies de treball de CaixaProinfància
  • Reforç educatiu Atenció logopèdica, psicomotriu, grups d'estudi assistit, reforç individual, aules obertes i ajuts per a l'equipament escolar
  • Educació no formal i temps lliure Centres oberts, campaments i activitats d'estiu
  • Suport educatiu familiar Tallers educatius familiars, espais familiars de 0-3 anys i atenció integral a mares i fills i filles víctimes de violència
  • Atenció i teràpia psicosocial Atenció tant personalitzada com amb famílies, i tallers terapèutics grupals
  • Promoció de la salut Ajuts per a l'alimentació i la higiene infantils, ulleres i audífons
L'evolució de la Rocío és el millor premi
stats