França
Especials 15/05/2012

Hollande crida els francesos a la "reconciliació" nacional

Rep els codis d'activació nuclear de la mà de Sarkozy i es prepara per viatjar aquesta tarda a Berlín. La premsa dóna per fet que el primer ministre serà Jean-Marc Ayrault, fins ara cap del grup parlamentari socialista

Efe
2 min
Encaixada de mans a la porta de l'Elisi / AFP

París"Obrir un nou camí a Europa", aquest és el compromís que ha assumit François Hollande, en el primer discurs que ha fet com a president francès. "Sóc conscient dels reptes que tenim al davant", ha afirmat, i ha reiterat el seu orgull pels serveis públics i la necessitat d'una "reconciliació nacional". "Tots els francesos, de diferents orígens, edat i conviccions, han de compartir els valors republicans", ha afirmat. El nou president ha declarat que "és l'hora de posar la inversió davant l'especulació i el treball estable davant el benefici immediat", i ha dit que el govern farà reformes per "recompensar el treball i l'esforç i no les rendes".

El primer president socialista en 17 anys ha dit que basarà el seu mandat en "el dinamisme dels nostres emprenedors, el treball dels nostres agricultors, la qualitat dels nostres serveis públics, la projecció de la nostra cultura i la nostra llengua, sense oblidar la vitalitat de la nostra demografia i la impaciència de la nostra joventut". També ha volgut donar un paper central als joves i ha defensat el sistema educatiu: "Per acompanyar els joves per trobar feina i per combatre la precarietat".

En clau europea, Hollande ha dit que "Europa necessita solidaritat i creixement", i ha apostat per "un pacte que lligui la contenció del deute amb les inversions necessàries". També ha tingut un record especial per a François Miterrand, l'últim president socialista de França. De Sarkozy, s'ha limitat a dir que "li desitja el millor en la seva nova vida".

La cerimònia de traspàs de poders del cap d'estat de França de Nicolas Sarkozy a François Hollande ha començat amb l'arribada del president electe a l'Elisi, on ha passat revista a la Guàrdia Republicana abans que el president sortint li donés la benvinguda a l'escala del Palau. L'acte, retransmès en directe per la ràdio i la televisió, no compta amb la presència de familiars, a diferència del del 2007.

Sarkozy i Hollande s'han entrevistat al palau presidencial, moment en què l'aviat expresident ha traspassat els codis secrets d'activació de l'armament nuclear del país, una de les prerrogatives del cap de l'estat francès. A continuació, Hollande ha assumit oficialment el càrrec, després que el president del Consell Constitucional, Jean-Louis Debré, anunciés el resultat de les eleccions del 6 de maig i el proclamés el setè president de la V República.

Després de rebre les insígnies de la Gran Creu de la Legió d'Honor en un dels salons del Palau, Hollande ha pronunciat el seu primer discurs. A continuació s'ha desplaçat a l'Arc de Triomf per al tradicional homenatge a la tomba del Soldat Desconegut.

El nou president ha de revelar aquest dimarts el nom del seu primer ministre, que segons tots els analistes serà el fins ara cap del grup parlamentari socialista, Jean-Marc Ayrault. Immediatament es traslladarà a Berlín per entrevistar-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. La resta de la setmana té una agenda carregada: dimecres, formació del govern, i el cap de setmana, entrevista amb Obama a Washington per després participar a les cimeres del G-8 i de l'OTAN.

stats